Studija baca sumnju na uzročnu vezu između kognitivnih sposobnosti i gojaznosti

Studija baca sumnju na uzročnu vezu između kognitivnih sposobnosti i gojaznosti

Dobro replicirane veze između kognitivnih sposobnosti i indeksa telesne mase (BMI) mogu u velikoj meri da odražavaju zbunjivanje drugim faktorima vezanim za porodično poreklo, prema novoj studiji objavljenoj 13. aprila u časopisu otvorenog pristupa PLOS Medicine od strane Liama Rajta sa Univerzitetskog koledža u Londonu, UK i kolege.

Gojaznost je glavni faktor koji doprinosi globalnom opterećenju bolestima i očekuje se da će njena prevalencija nastaviti da raste. Postojeće studije su otkrile veze između kognitivne sposobnosti i gojaznosti, sa nižom kognitivnom sposobnošću u detinjstvu ili adolescenciji koja je povezana sa višim BMI ili većom stopom gojaznosti u kasnijoj odrasloj dobi.

U novoj studiji, istraživači su koristili podatke o 12.250 braće i sestara iz 5.602 domaćinstva praćenih od adolescencije do 62 godine kao deo četiri odvojene kohortne studije mladih Sjedinjenih Država. Upoređujući povezanost između kognitivnih sposobnosti i BMI unutar porodice, tim bi mogao da uzme u obzir neopažene faktore koji se odnose na porodično poreklo.

Kada su upoređivali nepovezane pojedince u skupu podataka, istraživači su otkrili da je pomeranje sa 25. na 75. percentil kognitivnih sposobnosti adolescenata povezano sa procenjenim smanjenjem BMI od 0,61 kg/m 2 (95% CI -0,90 do -0,33) kada se prilagodi za porodicu socioekonomski položaj. Međutim, kada se uporedi braća i sestre, pomeranje sa 25. na 75. percentil kognitivne sposobnosti adolescenata je povezano sa smanjenjem BMI za samo 0,06 kg/m 2 (95% CI -0,35 do 0,23).

„Rezultati sugerišu da su postojeći nalazi o vezi između kognitivnih sposobnosti i BMI pristrasni zbog zajedničkih porodičnih faktora“, kažu autori. „S obzirom na to da su veze između kognitivnih sposobnosti i drugih zdravstvenih ishoda pronađene korišćenjem sličnih opservacionih istraživačkih dizajna, podaci o bratu i sestri mogu biti korisni za procenu potencijalne pristrasnosti i za ove zdravstvene ishode.“

Rajt dodaje: „Da li veća kognitivna sposobnost (inteligencija) pomaže da se izbegne dobijanje previše na težini? Mnoge studije su otkrile povezanost između njih, ali naša studija sugeriše da ove veze možda nisu uzročne prirode.“