Efikasno postoperativno praćenje uz pomoć pametnog telefona

Efikasno postoperativno praćenje uz pomoć pametnog telefona

Postoperativno praćenje uz pomoć aplikacije za pametne telefone za pacijente koji su podvrgnuti rekonstrukciji dojke i ginekološkoj onkološkoj operaciji povezano je sa poboljšanim kvalitetom oporavka, prema studiji objavljenoj na internetu 12. aprila u JAMA Surgeri.

Claire Temple-Oberle, MD, sa Univerziteta u Kalgariju u Kanadi, i kolege su uporedili kvalitet oporavka i zadovoljstvo pacijenata između konvencionalnog praćenja lično i praćenja uz pomoć aplikacije za pametne telefone za pacijente nakon Društva za poboljšani oporavak nakon operacije (ERAS ) protokoli. Analizom su obuhvaćene 72 odrasle žene koje su bile podvrgnute onkološkoj rekonstrukciji dojke ili velikoj ginekološkoj onkološkoj operaciji.

Istraživači su otkrili da je grupa aplikacija imala značajno više srednje ocene kvaliteta oporavka 15 (KoR15) od kontrolne grupe u vremenskom periodu od dve i šest nedelja. U Upitniku o zadovoljstvu pacijenata III, pacijenti su pokazali jednako zadovoljstvo za sve podgrupe u ovim intervalima. Pored toga, grupe su bile slične u odnosu na srednji broj komplikacija i kontakata sa hirurgom po pacijentu. Hirurzi su izrazili zahvalnost za ranu identifikaciju komplikacija putem aplikacije.

„Ovo randomizovano kliničko ispitivanje daje dodatnu podršku korišćenju postoperativne nege uz pomoć aplikacija“, pišu autori. „Postoperativno praćenje koje uključuje praćenje uz pomoć aplikacija poboljšava kvalitet oporavka pacijenata nakon onkološke operacije.

Jedan autor je otkrio finansijske veze sa farmaceutskom industrijom.