Ukrajina stavlja Xiaomi na listu sponzora rata

Ukrajina stavlja Xiaomi na listu sponzora rata

Nacionalna agencija za prevenciju korupcije dodala je kinesku Ksiaomi Corporation na listu međunarodnih sponzora rata, saopštila je pres služba NACP, prenosi Ukrinform.

2021. godine Xiaomi je postao vodeći svetski proizvođač pametnih telefona. Takođe proizvodi kućne aparate, tablete, pametne satove, softver, električne skutere, električne bicikle i niz drugih proizvoda.

„Razlog za uvrštavanje na listu međunarodnih sponzora rata je taj što je kompanija ne samo nastavila svoj rad u Rusiji nakon potpune invazije, već i dalje ostaje lider u prodaji pametnih telefona u terorističkoj državi“, navodi se u saopštenju.

NACP je primetio da je Xiaomi od 2018. do danas bio na prvom mestu po onlajn prodaji u Rusiji i da vodi veliki lanac zvaničnih ovlašćenih Mi prodavnica širom Rusije.

„Dok su Rusi bombardovali mirne gradove u Ukrajini, Xiaomi je uspeo da poveća isporuke Rusiji za 39 odsto u trećem kvartalu 2022. godine u odnosu na prethodni“, navodi se u saopštenju.

Tako je 2022. godine Xiaomi udvostručio svoj tržišni udeo i sada je lider u prodaji pametnih telefona u Rusiji. U julu 2022. Xiaomi i njegov podbrend POCO su držali 42% ruskog tržišta pametnih telefona, zauzimajući prvo mesto po prodaji.

Prema zvaničnim podacima, 2021. godine, ruska divizija kompanije Xiaomi je ostvarila prihod od 202 miliona dolara. „Ovo je ogroman iznos sa plaćenim ne manje ozbiljnim porezima. Zatim, ti isti porezi se koriste za podršku ruskoj vojsci koja danas ubija Ukrajince“, navodi se u saopštenju.

NACP napominje da je rusko tržište od suštinskog značaja za kinesku kompaniju, zbog čega Xiaomi nikada nije ni najavio planove da napusti Rusiju, iako se u Rusiji ne plasira od proleća 2022. godine.

„Štaviše, Xiaomi sada aktivno regrutuje osoblje za svoje ruske kancelarije i najavio je zvanično pokretanje prodaje vodećih pametnih telefona. Ovo ukazuje na nameru kompanije da ponovo uspostavi puno prisustvo u Rusiji. Tako, Xiaomi Corporation sponzoriše vojnu agresiju terorističkom državom i mora snositi i reputacijske i pravne posledice svojih postupaka“, navodi se u saopštenju.

Kako je Ukrinform ranije izvestio, NACP je u aprilu dodao najveću svetsku naftnu kompaniju SLB na listu međunarodnih sponzora rata.