Istraživači mapiraju genetski potpis prekursora raka jetre

Istraživači mapiraju genetski potpis prekursora raka jetre

Istraživači sa Univerziteta Curtin identifikovali su genetski potpis pre-malignih ćelija jetre, nudeći potencijalno značajne implikacije za skoro 3.000 Australijanaca kojima je dijagnostikovan smrtonosni rak svake godine.

Studija, objavljena u časopisu Cell Genomics, otkrila je da kvantifikacija pre-malignih ćelija jetre kod pacijenata sa oboljenjem jetre može pomoći u određivanju njihovog budućeg rizika od razvoja raka jetre.

Prvi autor dr Rodrigo Karlesi, sa Medicinske škole u ​​Kertinu i Instituta za istraživanje zdravstvenih inovacija u Kertinu, rekao je da ovo otkriće ima potencijal da spase živote menjajući način na koji se pacijenti sa hroničnim oboljenjem jetre postavljaju i prate na osnovu rizika od raka.

„Istraživanje je koristilo najsavremeniju tehnologiju da identifikuje molekularni otisak hiljada gena, jednu po jednu ćeliju“, rekao je dr Karlesi.

„Tokom ovog procesa otkrili smo genetski potpis i njegovu dijagnostičku vrednost, što je naknadno potvrđeno u nekoliko stotina pojedinačnih uzoraka jetre pacijenata.

„Ovo otkriće je značajno jer nam daje vitalni deo slagalice koji bi mogao utrti put za novi dijagnostički test za rak jetre, koji uzrokuje 10% svih smrtnih slučajeva povezanih s rakom u Australiji.“

Vodeći autor profesor Nina Tirnitz-Parker, takođe sa Medicinske škole Curtin i Instituta za istraživanje zdravstvenih inovacija Curtin, rekla je da se rak jetre često dijagnostikuje kasno kod Australaca.

„Zbog nedostatka lako dostupnih i tačnih laboratorijskih testova ili biomarkera, mnogi pacijenti sa uznapredovalim karcinomom jetre žive manje od 12 meseci jer su mogućnosti lečenja ograničene kada se pacijentima dijagnostikuje u kasnijim fazama“, rekao je profesor Tirnitz-Parker.

„Komercijalno razvijeni test mogao bi pomoći kliničarima da klasifikuju rizik pacijenta i obezbede odgovarajuće rasporede praćenja za ranu dijagnozu.“

Studija je uključivala istraživače iz različitih institucija, uključujući Hari Perkins Institut za medicinska istraživanja, Univerzitet Monash, Univerzitet Edith Covan, Univerzitet u Kaliforniji, Univerzitet u Edinburgu i Institut za medicinska istraživanja KIMR Berghofer.