Rusija će koristiti Međunarodnu svemirsku stanicu do 2028

Rusija će koristiti Međunarodnu svemirsku stanicu do 2028

Rusija je u sredu saopštila da planira da koristi Međunarodnu svemirsku stanicu do 2028. godine, što je očigledno poništavanje ranije najave o napuštanju orbitalne laboratorije nakon 2024. godine.

U julu prošle godine, Moskva je saopštila da napušta Međunarodnu svemirsku stanicu „posle 2024.“ pošto su se veze Kremlja i Zapada rasplinule zbog vojne intervencije Moskve u Ukrajini.

Šef ruske svemirske agencije Roskosmos Jurij Borisov rekao je u sredu da je učešće Moskve u međunarodnom svemirskom projektu produženo.

„Odlukom vlade, rad Međunarodne svemirske stanice je produžen do 2028. godine“, rekao je Borisov predsedniku Vladimiru Putinu tokom televizijskog sastanka, misleći na ruski segment.

Rekao je da je „došlo vreme“ da se razgovara o stvaranju ruske orbitalne stanice.

„Vreme brzo teče i ni pod kojim okolnostima ne možemo da se odmorimo od svemirskih letova sa ljudskom posadom“, rekao je Borisov šefu Kremlja.

ISS je lansiran 1998. godine u vreme pojačane saradnje SAD i Rusije nakon hladnoratovske „Svemirske trke“.

Partneri ISS-a — Sjedinjene Države, Rusija, Evropa, Kanada i Japan — za sada su posvećeni samo da će upravljati orbitalnom laboratorijom do 2024. godine, iako su američki zvaničnici izjavili da žele da nastave do 2030.

Svemirski sektor je retko mesto saradnje Moskve i Vašingtona otkako je Rusija poslala trupe u Ukrajinu.

Svemirski stručnjaci kažu da bi izgradnja nove orbitalne stanice mogla da potraje više od decenije i da bi odlazak Moskve sa Međunarodne svemirske stanice naneo značajan udarac njenom programu letova sa ljudskom posadom.