Nemački ministar spoljnih poslova kreće na putovanju u Kinu

Nemački ministar spoljnih poslova kreće na putovanju u Kinu

Nemački ministar spoljnih poslova počinje u četvrtak posetu Kini sa ciljem da ponovo potvrdi zajedničku politiku Evropske unije prema Pekingu nekoliko dana nakon što je u izjavama francuskog predsednika Emanuela Makrona ukazao na nered u pristupu kontinenta rastućoj supersili, piše Rojters.

Makron je izazvao reakciju u Sjedinjenim Državama i Evropi kada je pozvao Evropsku uniju da smanji zavisnost od SAD i upozorio da ne bude uvučen u krizu oko Tajvana vođen „američkim ritmom i kineskom preteranom reakcijom“.

Mnogi evropski političari, diplomate i analitičari videli su Makronove komentare u intervjuu za Politiko i francuski dnevnik Les Ehos kao poklon, kako su nazvali, ciljem Pekinga da razbije transatlantsko jedinstvo.

Kao rezultat toga, porasli su ulozi u inauguracionom putu nemačke ministarke inostranih poslova Analene Berbok, a mnoge članice EU se nadaju da će Berlin iskoristiti ovu priliku da postavi jasnu i jedinstvenu liniju EU prema Kini, kažu analitičari.

Općenito se smatralo da Makron zauzima slabu liniju prema Tajvanu upozoravajući Evropu da ne bi trebalo da bude „uhvaćena krizama koje nisu naše“ – iako je njegova kancelarija insistirala na tome da to nije njegov cilj i da se njegov stav o Tajvanu i Kini nije promijenio.

„Sada se radi o kontroli štete u velikoj meri… Ali oblak Makronove posete je veoma veliki i još uvek je veoma nejasno kako će se ova ravnoteža na kraju odigrati“, izjavila je Alicja Bachulska, istraživač odnosa Kine i EU u Evropski savet za spoljne odnose u Varšavi.

Čak i bez Makronovih primedbi, putovanje bi bilo delikatno za Berboka, koji je bio jastrebskiji prema Kini od kancelara Olafa Šolca i koji pravi nacrt kineske politike usmerene na smanjenje ekonomske zavisnosti Nemačke od Pekinga.

„Ona je bila na neki način percipirana kao izazivač nevolja. Bio bih iznenađen ako to uopšte ne igra ulogu u njenoj poseti“, rekao je za Rojters Tim Ruelig, stručnjak za Kinu u Nemačkom savetu za spoljne odnose.

Berbok sada mora da jasno iznese stav Nemačke o Tajvanu tokom svoje posete, rekao je za Rojters nemački poslanik za spoljnu politiku Nils Šmid, dodajući da su Makronove primedbe uništile podsticaj za zajedničku evropsku politiku Kine.

Ministarka spoljnih poslova trebalo bi da se sastane sa svojim kolegom Ćin Gangom i najvišim kineskim diplomatom Vang Jijem na dvodnevnom putovanju.

Govoreći uoči svoje posete, Berbok je rekla da će vrh njenog dnevnog reda biti podsećanje Kine na njenu odgovornost da utiče na Rusiju da okonča svoju invaziju na Ukrajinu i podvlačeći zajedničko evropsko uverenje da bi jednostrana promena statusa kvo u Tajvanskom moreuzu bila neprihvatljiva. .

Evropski pogled na Kinu kao partnera, konkurenta i sistemskog rivala je kompas njene politike, dodala je ona.

„Jasno mi je da nemamo interesa za ekonomsko razdvajanje… ali moramo sistematičnije sagledati rizike jednostranih zavisnosti i smanjiti ih“, rekla je Berbok.

Neke prestonice EU – posebno one u centralnoj i istočnoj Evropi, koje neguju svoje veze sa SAD – će se nadati da će Berbokov stav biti bliži onom koji je izrazila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen koja je posetila Peking u isto vreme kada i Makron.

Mnogi analitičari su povukli kontrast između Makronovih primedbi i onih iz Fon der Lajen za koje se smatra da su kritičnije prema Pekingu. Samo nekoliko dana pre posete, ona je rekla da Evropa mora da se „derizikuje“ diplomatski i ekonomski sa sve čvršćom Kinom.

„Više fon der Lajen nego Makron bi trebalo da bude njena smernica“, rekao je Rojtersu konzervativni poslanik za spoljnu politiku Johan Vadepul, koji će se pridružiti Berboku na njenom putovanju.