U dokumentu koji je procurio tvrdi se da je Srbija pristala da naoruža Ukrajinu

U dokumentu koji je procurio tvrdi se da je Srbija pristala da naoruža Ukrajinu

Jedan od navodno procurelih poverljivih dokumenata tvrdi da je Srbija, jedina zemlja u Evropi koja je odbila da uvede sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, pristala da isporuči oružje Kijevu ili ga je već poslala, piše „Evropska istina“.

Dokument koji rezimira odgovore evropskih vlada na zahteve Ukrajine za vojnu obuku i „smrtonosnu pomoć“ ili oružje nalazi se među desetinama poverljivih dokumenata objavljenih na internetu poslednjih nedelja, što bi moglo da bude najozbiljnije odavanje američkih tajni poslednjih godina.

U dokumentu pod naslovom „Odgovor Evrope na tekući rusko-ukrajinski sukob“, u obliku dijagrama su navedeni „ocenjivački stavovi“ 38 evropskih vlada kao odgovor na zahtev Ukrajine za vojnom pomoći.

Na dijagramu se vidi da je Srbija odbila da obučava ukrajinsku vojsku, ali se obavezala da pruži smrtonosnu pomoć ili je već pružila. Takođe se navodi da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost da ubuduće Ukrajini obezbedi oružje.

Dokument nosi oznaku „Tajna“ i NOFORN, što zabranjuje njegovu distribuciju među stranim specijalnim službama i vojsci. Dokument nosi datum 2. mart i zapečaćen pečatom Zajedničkog načelnika štabova.

Kabinet predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasada Ukrajine još nisu odgovorili na zahtev za komentar.

Vučićeva vlada ispoveda neutralnost u ratu u Ukrajini, uprkos dubokim istorijskim, ekonomskim i kulturnim vezama zemlje sa Rusijom.

„Ako je ovaj dokument autentičan, onda ili pokazuje Vučićevu dvoličnost prema Rusiji, ili je pod ogromnim pritiskom Vašingtona da isporučuje oružje Ukrajini“, rekao je Januš Bugajski, stručnjak za istočnu Evropu u Džejmstaun fondaciji, institutu za spoljnu politiku.

U tabeli Pentagona, odgovori na ukrajinske zahteve za pomoć podeljeni su u četiri kategorije: zemlje koje su se obavezale da će obezbediti obuku i smrtonosnu pomoć; zemlje koje su već obezbedile obuku, eutanaziju ili oboje; zemlje koje imaju vojnu sposobnost i političku volju „da pruže smrtonosnu pomoć u budućnosti“.

Austrija i Malta su jedine dve zemlje koje su odgovorile sa „ne“ u sve četiri kategorije.

Tabela je objavljena nešto više od mesec dana nakon što su se na jednom proruskom kanalu u mesindžeru Telegrama pojavili dokumenti koji navodno svedoče o isporuci srpskog proizvođača naoružanja 122-mm raketnih sistema za salvovanje „Grad” u Kijev novembra ove godine. Dokumenti su uključivali tovarni list i sertifikat krajnjeg korisnika ukrajinske vlade.

Moskva je u martu saopštila da je zatražila od Beograda da pruži zvanično objašnjenje za navodne isporuke.

Proizvođač oružja Krušik Corp. iz Valjeva je negirao da je dao projektile ili drugo oružje Ukrajini. Vučić je ove optužbe nazvao „ogromnim lažima“.

„Nismo izvezli nikakvo oružje ili municiju u Rusiju ili Ukrajinu“, rekao je on tokom posete Kataru 5. marta.