Vulkan na udaljenom ruskom Dalekom istoku i dalje izbacuje pepeo

Vulkan na udaljenom ruskom Dalekom istoku i dalje izbacuje pepeo

Aktivni vulkan na udaljenom ruskom poluostrvu Kamčatka nastavio je da eruptira u sredu, izvestio je naučni institut, koji je poslao 10 km visok oblak pepela u nebo, a upozorenje o opasnosti ostaje na snazi. za avio-kompanije, preneo je Rojters.

Šiveluč, jedan od najaktivnijih ruskih vulkana, prvi put je počeo da eruptira nešto posle ponoći u utorak, a na svom vrhuncu, šest sati kasnije, poslao je oblak pepela na površinu od 108.000 kvadratnih kilometara.

Pepeo od početne erupcije dostigao je 20 km u nebo, prekrio sela nanosima sive vulkanske prašine i izazvao upozorenje avijacije. Najbliže selo, Ključi, nalazi se na 50 km.

U najnovijem biltenu Kamčatskog ogranka Geofizičkog istraživanja Ruske akademije nauka, objavljenom u 01:00 po moskovskom vremenu (u utorak 22:00 GMT), stoji: „Erupcija vulkana Šiveluč se nastavlja. Prema satelitskim podacima, emisija pepela dostigla je oko 10.000 metara nadmorske visine“.

Trenutno nema izveštaja o žrtvama.

Tokovi lave pali su u ponedeljak sa vulkana, topili sneg i izazvali upozorenje na tokove blata duž obližnjeg autoputa. Čak 8,5 centimetara pepela prekriva sela, najdublje u poslednjih 60 godina.

Oko 24 sata nakon što je vulkan počeo da eruptira, zemljotres jačine 5,8 stepeni Rihterove skale pogodio je obalu Kamčatke, navodi se u geološkom istraživanju. Ruski naučnici rekli su da je potres bio naknadni potres od zemljotresa 3. aprila.

Kamčatka se proteže daleko u Tihi okean severozapadno od Japana. Na poluostrvu živi oko 300.000 ljudi.

Procenjuje se da je Šiveluč imao oko 60 značajnih erupcija u poslednjih 10.000 godina, a poslednja velika je bila 2007.

Crveno obaveštenje koje je izdao Tim za reagovanje na vulkanske erupcije Kamčatke (KVERT) ostalo je na snazi. U njemu se navodi da vulkan „predstavlja potencijalnu opasnost za međunarodne i lokalne avio-kompanije“.