Tužilac u slučaju Tramp tuži kongresmena zbog mešanja u istragu

Tužilac u slučaju Tramp tuži kongresmena zbog mešanja u istragu

Okružni tužilac Menhetna Alvin Breg podneo je u utorak saveznu tužbu protiv republikanca iz Predstavničkog doma SAD Džima Džordana, optužujući ga za „očiglednu kampanju zastrašivanja i napada” zbog optužnice protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa, piše „Evropska istina“.

Bregova tužba ima za cilj da poništi sudske pozive koje je Džordan, kao predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma, izdao ili planira da izda u okviru sopstvene istrage o krivičnim optužbama protiv bivšeg predsednika.

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma prethodno je pozvao bivšeg okružnog tužioca Menhetna Marka Pomeranca, koji je ranije vodio istragu o Trampu, da svedoči. Pomeranc se javno sukobio sa Bregom oko toga kako je trebalo da se vodi krivična istraga protiv Trampa i podneo ostavku na mesto tužioca prošle godine.

Breg je rekao da podnosi tužbu „kao odgovor na bez presedana drzak i neustavan napad članova Kongresa na tekuće krivično gonjenje i istragu u državi Njujork protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa“.

Reč je o nastojanjima republikanaca u Donjem domu Kongresa da od tužilaštva Menhetna dobiju informacije o istrazi protiv Trampa kroz zahteve da sprovedu sopstvenu istragu o postupanju tužilaštva. Uz to, mediji su preneli da su i tužilac i sudija u slučaju bivšeg predsednika SAD dobili brojne pretnje.

Kao što znate, Donald Tramp je 4. aprila optužen po 34 tačke za falsifikovanje poslovnih dokumenata u okviru krivičnog postupka.

Prema tužiocima, Tramp je stvorio šemu u kojoj je platio da ćuti ili prikriva priče koje bi mogle da naškode njegovoj reputaciji i, prema tužiocima, utiču na rezultate predsedničkih izbora u SAD 2016. godine.

To je poslednja tačka koja predviđa krivičnu kaznu za Trampa.