Vagner kontroliše 80% Bahmuta

Vagner kontroliše 80% Bahmuta

Šef ruske grupe plaćenika Vagner Jevgenij Prigožin rekao je u video snimku objavljenom u utorak da njegove snage sada kontrolišu više od 80 odsto grada Bahmuta na istoku Ukrajine, prenosi Rojters.

Vagnerovi borci predvodili su višemesečne napore Rusije da zauzme Bahmut, u jednoj od najkrvavijih bitaka u njenoj 13-mesečnoj invaziji na Ukrajinu. Rat u rovovima i stalna artiljerijska paljba uporedili su se sa Prvim svetskim ratom zbog ogromnih žrtava nanesenih na obe strane.

Na snimku koji je objavio ruski vojni bloger u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, Prigožin se vidi kako na mapi oblasti pokazuje kako njegove snage nastavljaju opkoljavanje sada razorenog grada, u kojem je pre ruske invazije živelo oko 70.000 ljudi.

„U Bahmutu je veći deo, više od 80 odsto, sada pod našom kontrolom, uključujući ceo administrativni centar, fabrike, skladišta, administraciju grada“, rekao je Prigožin.

Koristio je crveni marker da bi istakao relativno malu, uglavnom stambenu oblast grada koja je ostala da zauzme ruske snage. „Tamo se rat nastavlja“, rekao je on.

Serhij Čerevatiji, portparol Istočne vojne komande Ukrajine, rekao je da je situacija u Bahmutu pod kontrolom, dodajući da Kijev neće dozvoliti da njegove trupe budu u okruženju.

„Situacija je, naravno, veoma teška s obzirom na to da je ovo prioritetna meta za neprijatelja i da kažemo da su tamo koncentrisane njihove najagresivnije jedinice“, rekao je Čerevatiji privatnoj televizijskoj mreži ICTV.

Prigožin je ranije iznosio tvrdnje o ruskoj kontroli rudarskog grada, što se pokazalo kao preuranjeno, ali je Ukrajina priznala da je situacija u, kako ona naziva, „tvrđavi Bahmut“ sada veoma teška.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je prošle nedelje da su ruske snage zauzele zapadnu obalu reke Bahmutke, ugrožavajući ključni ukrajinski put snabdevanja.

Šef dela ukrajinske pokrajine Donjeck koji je pod kontrolom Rusije, Denis Pušilin, rekao je tokom posete Bahmutu u ponedeljak da ruske snage sada kontrolišu oko 75 odsto grada.

Rusija kaže da će zauzimanje Bahmuta otvoriti mogućnost za buduće ofanzive širom Ukrajine, dok Kijev i Zapad kažu da sada razbijeni grad ima samo simboličan značaj.

Region Donjecka koji uglavnom govori ruski je jedan od četiri za koje Rusija tvrdi da ih je anektirala Ukrajini nakon, kako Kijev i njegovi zapadni saveznici kažu, lažnih referenduma.