Erupcija vulkana na dalekom istoku Rusije

Erupcija vulkana na dalekom istoku Rusije

Jedan od najaktivnijih ruskih vulkana eruptirao je u utorak na krajnjem istoku poluostrva Kamčatka, izbacivši ogroman oblak pepela daleko u nebo koji je ugušio sela u nanose sive vulkanske prašine i pokrenuo upozorenje o avijaciji.

Vulkan Šiveluč je eruptirao nešto posle ponoći i dostigao vrhunac oko šest sati kasnije, izbacivši oblak pepela na površinu od 108.000 kvadratnih kilometara (41.699 kvadratnih milja), prema Kamčatskom ogranku Geofizičkog istraživanja Ruske akademije nauka.

Tokovi lave padali su sa vulkana, topili sneg i izazvali upozorenje na tokove blata duž obližnjeg autoputa, dok su sela bila prekrivena nanosima sivog pepela dubokim čak 8,5 centimetara, što je najdublje u poslednjih 60 godina.

Slike su prikazivale oblak koji se brzo nadvija nad šumama i rekama dalekog istoka i sela prekrivena pepelom.

„Pepeo je dostigao visinu od 20 kilometara, oblak pepela se pomerio na zapad i došlo je do veoma snažnog pada pepela na obližnja sela“, rekao je Danila Čebrov, direktor Kamčatskog ogranka Geofizičkog zavoda.

„Vulkan se za ovo pripremao najmanje godinu dana… i proces se nastavlja iako se sada malo smirio“, rekao je Čebrov.

Oko 300.000 ljudi živi na ogromnom ruskom poluostrvu Kamčatka, koje se uvlači u Tihi okean severoistočno od Japana.

Vulkan, jedan od najvećih i najaktivnijih na Kamčatki, verovatno bi se sada smirio, rekao je Čebrov, iako je upozorio da se ne mogu isključiti dalji veliki oblaci pepela. Čebrov je rekao da tokovi lave ne bi trebalo da stignu do lokalnih sela.

Nema neposrednih izveštaja o žrtvama, iako su naučnici rekli da je vulkan i dalje eruptirao 15 sati nakon početka erupcije.

Tim za reagovanje na vulkansku erupciju Kamčatke (KVERT) izdao je crveno obaveštenje za avijaciju, rekavši da bi „aktivnosti koje su u toku mogle da utiču na međunarodne i nisko leteće letelice“.

Neke škole na poluostrvu, oko 6.800 kilometara istočno od Moskve, zatvorene su, a stanovnicima je naređeno da ostanu u zatvorenom prostoru, rekao je u Telegramu predsednik opštinske oblasti Ust-Kamčatski Oleg Bondarenko.

Jer ono što sam upravo video svojim očima, deci će biti nemoguće da idu u školu, a generalno, prisustvo dece ovde je upitno“, rekao je Bondarenko.

On je rekao da je stanovništvo obnovljeno i da se snabdeva vodom za piće.

Procenjuje se da je Šiveluč imao oko 60 značajnih erupcija u poslednjih 10.000 godina, a poslednja velika je bila 2007.

Ima dva glavna dela, od kojih je manji – Mladi Šiveluč – naučnici prijavili da je izuzetno aktivan poslednjih meseci, sa vrhom od 2.800 metara (9.186 stopa) koji strši iz Starog Šiveluča visokog 3.283 metra.