Bankrot Virgin Orbita baca senku na japanske svemirske snove

Bankrot Virgin Orbita baca senku na japanske svemirske snove

Podnošenje zahteva za bankrot Virgin Orbit Holdings Inc Ričarda Bransona nanelo je udarac nadama Japana da izgradi domaću svemirsku industriju, sa planovima za kosmodrom baziran na Kjušu dizajniranom da privuče turizam na zadržati zbog nedostatka sredstava, piše Rojters.

Prefektura Oita, dom najvećeg broja toplih izvora u Japanu, udružila se sa Virgin Orbitom 2020. godine kako bi stvorila svoju prvu azijsku svemirsku luku na aerodromu Oita koristeći Boeing 747 za horizontalna lansiranja raketa.

Osnovan od strane britanskog milijardera Bransona, Virgin Orbit se reklamirala kao platforma za lansiranje vojnih i obaveštajnih satelita za SAD i njihove saveznike, uključujući Japan, u vreme kada i Vašington i Tokio kao zabrinutost vide uspon Kine kao svemirske sile.

Prvobitni cilj je bio da se lansiraju mali sateliti iz Oite još prošle godine, ali to se nikada nije dogodilo, što je još jedan neuspeh u pokušaju Japana da postane igrač na prepunom tržištu komercijalnih lansiranja satelita nakon dva nedavna neuspešna lansiranja raketa.

Dve japanske kompanije, jedinica ANA Holdings All Nippon Airvais Trading Co i malo poznata japanska kompanija za razvoj satelita iQPS Inc, našle su se među prvih šest poverilaca kada je Virgin Orbit u utorak podneo zahtev za zaštitu od bankrota u skladu sa Poglavljem 11.

ANA, koja je dugovala 1,65 miliona dolara, bila je ključni partner za svemirsku luku Oita, sklapajući privremeni ugovor sa Virgin Orbitom 2021. za 20 letova svoje rakete LauncherOne tamo. ANA je saopštila da se nada da će Virgin Orbit, koji je rekao da traži kupca, moći da se restrukturira i nastavi poslovanje.

iQPS sa sedištem u Fukuoki uplatio je depozit od 5,2 miliona dolara za lansiranje svojih malih, lakih satelita sazvežđa, težine ispod 100 kilograma, što predstavlja veliki deo sredstava iz Serije A od 17,2 miliona dolara koje je prikupio 2017.

„Bili smo razočarani kada smo čuli najavu jer smo se nadali da će se situacija poboljšati“, rekao je iQPS o podnošenju stečaja. „Molimo se da Virgin Orbit nastavi svoje poslovanje za razvoj globalne svemirske industrije.

Prefektura Oita je procenila da će svemirska luka, slično postrojenju Virdžin Orbit u Kornvolu u Engleskoj, proizvesti ekonomsku korist u vrednosti od oko 10,2 milijarde jena (77,4 miliona dolara) u regionu tokom pet godina od početnog lansiranja.

Uz očekivanja od oko 240.000 turista koji posećuju lokaciju, lokalna preduzeća su kreirala suvenire vezane za vanzemaljce, od vanzemaljskih pasoša do „E.T. bicikli.

Meštani se i dalje nadaju da će se kosmodrom na kraju pojaviti. „Moguće je da će neka druga kompanija kupiti Virgin Orbit. Takođe, postoje i druge kompanije i konkurenti osim Virgin Orbita koji razmatraju horizontalna lansiranja, tako da Oita još uvek ima mnogo opcija da ponovo sklopi ugovor sa njima“, rekao je Kunio Ikari, predavač ekonomije na Univerzitetu Oita.

Prefektura Oita je saopštila da njeni napori da privuče svemirsku luku ostaju nepromenjeni, dok je odbila da komentariše Virdžin Orbit ili trenutni status projekta. Aerodrom Oita je takođe odbio da komentariše.

Iako Japan ima velike ambicije za svemir – Tokio je rekao da se nada da će jednog od svojih astronauta postaviti na površinu Meseca u drugoj polovini 2020-ih – imao je i neke druge nedavne neuspehe.

Japanska raketa srednjeg dizanja H3 propala je u martu nakon otkazanog lansiranja mesec dana ranije, što je udarilo njenim naporima da smanji troškove pristupa svemiru i da se takmiči sa SpaceX-om Elona Maska.

Raketa na čvrsto gorivo Epsilon japanske svemirske agencije, koja je trebala da nosi male satelite iQPS-a, takođe je propala nakon lansiranja u oktobru.

Nakon neuspešnih lansiranja, neki stručnjaci pozivaju Japan da promeni fokus svoje svemirske industrije.

„Japan se previše koncentriše na lansiranja“, rekao je Jun Nagašima, stručnjak za sajber i svemir i savetnik na Mirovnom institutu Nakasone. „S obzirom da SpaceX izlazi sa pristupačnim raketama koje se mogu više puta koristiti, za Japan bi bilo bolje da se takmiči u različitim aktivnostima i oblastima u svemiru.“