Estonska vlada će podneti ostavku u ponedeljak

Estonska vlada će podneti ostavku u ponedeljak

U ponedeljak, 10. aprila, novi sastav Riigikogua (Parlamenta Estonije) sastaće se na uvodnoj sednici, a dosadašnji sastav vlade podneće ostavku.

Prvi sastanak 15. saziva Riigikogua otvoriće predsednik Alar Karis. Nakon govora predsednika, članovi Riigikogua će položiti zakletvu. Tekst zakletve sa govornice će pročitati najviši član Riigikogua. Posle njega će tekst zakletve potpisati i ostali poslanici.

Na prvom sastanku će se održati i izbor predsednika i potpredsednika Riigikogua. Nakon izbora vlade, premijerka Kaja Kalas će objaviti ostavku vlade.

Sadašnja vlada, koju su formirale Reformska partija, Socijaldemokratska partija i Isamaa, postoji od 18. jula 2022.

Nova vlada biće formirana na osnovu koalicionog sporazuma, koji su u subotu, 8. aprila, odobrile Reformska partija, Eesti 200 i Socijaldemokratska partija.

Ovo će biti treća vlada aktuelnog lidera Reformske partije Kaija Kalasa. Njena prva vlada trajala je od 26. januara 2021. do 18. jula 2022. godine. Tokom ovih 539 dana, koalicioni partner reformista bili su centristi.

Nova koalicija ima 60 mesta u Riigikoguu od 101.

U subotu su tri političke snage Estonije, koje čine novu vladu, odlučivale o ministrima.

„EvroPravda” je detaljno govorila o ovogodišnjim parlamentarnim izborima u Estoniji u članku „E-izbori protiv populista”.