Tekas  traži pomilovanje vojnog narednika osuđenog za ubistvo

Tekas traži pomilovanje vojnog narednika osuđenog za ubistvo

Guverner Teksasa Greg Abot izjavio je u subotu da traži pomilovanje narednika američke vojske koji je osuđen za ubistvo u smrtonosnom pucnjavu naoružanog demonstranta 2020. tokom protesta širom zemlje protiv policijskog nasilja i rasne nepravde, piše Asošijeted pres.

Abot je tvitovao da pošto ga državni ustav ograničava na pomilovanje samo na preporuku državnog odbora za pomilovanje i uslovni otpust, on traži od odbora da preporuči pomilovanje i da ubrza njegov zahtev kako bi pomilovao narednika. Daniel Perri.

„Radujem se što ću odobriti preporuku odbora za pomilovanje čim stigne na moj sto“, napisao je Abot.

Porota okruga Travis osudila je Perija u petak za smrtonosno ubistvo 28-godišnjeg Gereta Fostera tokom protesta u Ostinu. Kada bude osuđen, preti mu kazna doživotnog zatvora.

„Teksas ima jedan od najjačih zakona o samoodbrani koji se ne može poništiti od strane porote ili naprednog okružnog tužioca“, rekao je Abot.

Na telefonski poziv u kancelariju okružnog tužioca Hozea Garze u subotu nije odgovoreno.

Perijevi advokati su tvrdili da je pucnjava bila samoodbrana dok je Foster prišao Perijevom automobilu sa puškom AK-47. Tužioci su rekli da je Peri mogao da se odveze pre nego što je pucao iz revolvera, a svedoci su svedočili da Foster nikada nije podigao pušku na Perija.

Peri, koji je optužen 2021. godine, bio je stacioniran u Ft. Hud oko 70 milja (112 kilometara) severno od Ostina u julu 2020. kada je radio za kompaniju za deljenje vožnje i skrenuo na ulicu i ušao u veliku gomilu demonstranata u centru Ostina.

U video snimku koji se prenosi uživo na Fejsbuku, može se čuti kako automobil trubi pre nego što se oglasi nekoliko pucnjeva i demonstranti počnu da vrište i razilaze se.

Kada je Foster ubijen, demonstranti u Ostinu i šire marširali su ulicama nedeljama nakon policijskog ubistva Džordža Flojda.

Flojd je preminuo 25. maja 2020. godine, nakon što je policajac iz Mineapolisa pritiskao koleno Crnca na vrat više od devet minuta. Flojd, kome su stavljene lisice, više puta je govorio da ne može da diše.

Flojdovo ubistvo snimio je slučajni prolaznik i izazvao je proteste širom sveta kao deo šireg obračuna oko rasne nepravde.