DeSantis nastoji da poništi Diznijev ugovor o odboru na Floridi

DeSantis nastoji da poništi Diznijev ugovor o odboru na Floridi

Guverner Floride Ron DeSantis pojačao je svoju borbu protiv Volt Dizni kompanije, tražeći da poništi sporazum koji je Dizni usvojio da ograniči ovlašćenja odbora koji je DeSantis imenovao da nadgleda imovinu tematskog parka na Floridi, preneo je Rojters.

U četvrtak u primedbama na Hilsdejl koledžu u Mičigenu, DeSantis je rekao da će zakonodavno telo poništiti promene koje je Dizni napravio neposredno pre nego što je izgubio kontrolu nad odborom.

„Oni nisu superiorniji u odnosu na ljude na Floridi. I tako, dođavola ili vode, mi ćemo se pobrinuti da politika Floride nosi dan“, rekao je guverner Floride.

„Razmatraćemo stvari kao što su porezi na hotele, posmatraćemo stvari kao što su putarine na putevima, posmatraćemo stvari kao što je razvoj neke imovine koju okrug poseduje“, dodao je DeSantis , koji se smatra predsedničkim kandidatom za 2024.

Dizni nije odmah odgovorio na zahtev za komentarom DeSantisovih primedbi. Međutim, ranije ove nedelje, izvršni direktor Bob Iger uzvratio je DeSantisu, rekavši da je njegova očigledna odmazda Dizniju zbog zauzimanja stava po pitanju zakona „protiv biznisa“. Dizni se usprotivio zakonu Floride o roditeljskim pravima u obrazovanju – koji protivnici nazivaju „Ne govori gej“ – koji ograničava diskusiju u učionici o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

Zastupnici Floride usvojili su u februaru zakon kojim se DeSantisu daje efektivna kontrola nad odborom koji nadgleda opštinske usluge i razvoj u posebnom okrugu koji obuhvata odmaralište Volt Dizni.

Međutim, pre preuzimanja od strane DeSantisovih imenovanih, Dizni je uneo izmene u sporazum o posebnom poreskom okrugu koji ograničava delovanje odbora decenijama.

„Ono što je Dizni pokušao da uradi jeste da su pokušali da kažu da bi trebalo da budu u mogućnosti da deluju van konteksta našeg ustavnog sistema na Floridi“, rekao je DeSantis u četvrtak.