Vlasnik automobila tuži Teslu zbog narušavanja privatnosti

Vlasnik automobila tuži Teslu zbog narušavanja privatnosti

Vlasnik Tesle iz Kalifornije tužio je u petak proizvođača električnih automobila, optužujući Teslu za kršenje privatnosti kupaca, piše Rojters.

Tužba američkom Okružnom sudu za severni okrug Kalifornije usledila je nakon što je Rojters u četvrtak izvestio da su grupe zaposlenih u Tesli privatno delile preko internog sistema za razmenu poruka ponekad veoma invazivne video snimke i slike snimljene kamerama automobila kupaca između 2019. i 2022.

U tužbi, koju je podneo Henri Jeh, stanovnik San Franciska koji poseduje Teslin model Y, navodi se da su zaposleni u Tesli mogli da pristupe slikama i video snimcima za njihovu „neukusnu i delikatnu zabavu“ i uz „ponižavanje onih koji su potajno snimljeni“.

„Kao i bilo ko drugi, gospodin Jeh je bio ogorčen na ideju da Tesline kamere mogu da se koriste za narušavanje privatnosti njegove porodice, koju kalifornijski ustav brižljivo štiti“, rekao je Džek Ficdžerald, advokat koji zastupa Jeha, u izjavi za Rojters.

„Tesla treba da snosi odgovornost za invaziju privatnosti i za lažno predstavljanje svoje slabe prakse privatnosti njemu i drugim vlasnicima Tesle“, rekao je Ficdžerald.

Tesla nije odgovorila na Rojtersov zahtev za komentar.

U tužbi se navodi da je Teslino ponašanje „veoma uvredljivo“.

U njemu se navodi da je Jeh podneo tužbu „protiv Tesle u svoje ime, u ime članova razreda u sličnoj situaciji i u ime šire javnosti“. U žalbi se navodi da će potencijalna klasa uključivati pojedince koji su posedovali ili iznajmili Teslu u poslednje četiri godine.

Rojters je izvestio da su neki zaposleni u Tesli mogli da vide mušterije kako „peru veš i zaista intimne stvari. Mogli smo da vidimo njihovu decu“, citirajući bivšeg zaposlenog.

„Zaista, interes roditelja za privatnost svoje dece je jedan od najosnovnijih interesa za slobodu koje društvo priznaje“, navodi se u tužbi.

U tužbi se od suda traži „da naloži Tesli da se bavi svojim nezakonitim ponašanjem, uključujući narušavanje privatnosti kupaca i drugih, i da nadoknadi stvarnu i kaznenu štetu“.