Eksplozija na aerodromu u severnom Iraku podiže napetost

Eksplozija na aerodromu u severnom Iraku podiže napetost

Eksplozija je odjeknula u petak pored međunarodnog aerodroma Sulejmanija u poluautonomnoj kurdskoj oblasti na severu Iraka, saopštili su lokalni zvaničnici, preneo je Asošijeted pres.

Eksplozija je usledila nekoliko dana nakon što je Turska zatvorila svoj vazdušni prostor za letove ka i sa aerodroma, navodeći navodni porast aktivnosti kurdskih militanata koji ugrožavaju bezbednost letova.

Turska je provela godine boreći se protiv kurdskih militanata na svom istoku. Velike kurdske zajednice takođe žive u susednom Iraku i Siriji.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, opozicioni posmatrač rata sa sedištem u Velikoj Britaniji, i neki lokalni mediji izvestili su da je eksplozija bila napad turske bespilotne letelice na Mazluma Abdija, vođu Sirijskih demokratskih snaga, glavne snage koju podržavaju SAD i predvode Kurdi. u Siriji.

Zvaničnici SDF-a i kurdske regionalne vlade na severoistoku Sirije negirali su da je Abdi u to vreme bio u Sulejmaniji ili da je bio meta napada.

Fetulah al Huseini, predstavnik kurdske samouprave na severoistoku Sirije, rekao je da Abdi „nastavlja svoj posao i da se nalazi na severoistoku Sirije“.

Uprava za bezbednost aerodroma je u saopštenju saopštila da se u 16.18 časova dogodila eksplozija u blizini ograde koja okružuje aerodrom. po lokalnom vremenu, izazvao požar, ali povređenih nije bilo. Rečeno je da je uzrok eksplozije pod istragom i da aerodrom radi normalno.

Lok Gafuri, šef za spoljne medije kurdske regionalne vlade u Iraku, rekao je da su istrage još u toku i da nije u mogućnosti da potvrdi da li je eksplozija bila napad dronom.

Međutim, izgleda da je u saopštenju regionalne vlade iračkih Kurda krive lokalne vlasti u Sulejmaniji, koje je optužila da su izazvale „napad“ na aerodrom i koristile „vladine institucije“ za „ilegalne aktivnosti“.

Regionalnu vladu, sa sedištem u Erbilu, prvenstveno kontroliše Kurdska demokratska partija, dok je Sulejmanija uporište rivalske Patriotske unije Kurdistana.

Dvojica kurdskih zvaničnika u Irbilu, koji su govorili pod uslovom anonimnosti jer nisu bili ovlašćeni da razgovaraju o incidentu sa novinarima, rekli su da je eksploziju izazvao napad dronom. Jedan od njih je rekao da je cilj napada bio Abdi.

Predstavnik turskog ministarstva odbrane rekao je da nema informacija o incidentu.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u sredu da je turski vazdušni prostor zatvoren za letove koji poleću i sleću na aerodrom Sulejmanija.

Turski zvaničnici rekli su da je zatvaranje odgovor na navodni porast aktivnosti zabranjene Kurdistanske radničke partije, ili PKK, u gradu Sulejmanija, uključujući njenu „infiltraciju“ na aerodrom.

Odluka je doneta nedeljama nakon što su se dva helikoptera srušila u severnom Iraku, ubivši kurdske militante koji su bili u avionu. Incident je podstakao tvrdnje da PKK poseduje helikoptere, što je razbesnelo turske vlasti.

SDF je kasnije saopštio da je izgubio devet boraca, uključujući jednog komandanta, u nesreći, koja se dogodila tokom lošeg vremena na letu za Sulejmaniju. Devetoro je uključivalo elitne borce koji su bili u Iraku u okviru „razmjene stručnosti“ u borbi protiv grupe Islamska država, saopštio je SDF.

Zvaničnici Kurdske demokratske partije, koja je održavala uglavnom dobre odnose sa Turskom, nakon pada su tvrdili da je helikoptere prvobitno kupila rivalska Patriotska unija Kurdistana i da su leteli bez dozvole regionalne vlade.