Manje predvidljive padavine su možda izazvale dezintegraciju ranih društava Maja

Manje predvidljive padavine su možda izazvale dezintegraciju ranih društava Maja

Smanjena predvidljivost sezonskih padavina možda je igrala značajnu ulogu u raspadu društava klasičnih Maja pre oko 1100 godina. „Pad sezonske predvidljivosti potencijalno destabilizuje društva klasičnih Maja“ je nova studija nedavno objavljena u Communications Earth & Environment.

Arheolog sa Univerziteta u Novom Meksiku Keith Prufer je među autorima, zajedno sa kolegama sa Potsdamskog instituta za istraživanje uticaja klime (PIK) i Univerziteta u Potsdamu. Nalazi mogu imati značaj za stanovništvo u regionu koje se danas suočava sa klimatskim promenama.

Istraživački tim je proučavao varijacije u potpisima stabilnih izotopa sa stalagmita prikupljenih u pećini u Belizeu u blizini arheološkog nalazišta u nekadašnjem srcu Maja. Odnosi izotopa ugljenika i kiseonika su osetljivi snimači lokalne i regionalne dinamike padavina.

Ovaj rad je nastavak 18 godina istraživanja Prufera, kolega UNM-a i međunarodnog tima naučnika o klimi u prošlosti u tropima Belizea.

„Klimatski zapis je generisan iz pećine zvane Iok Balum, koja se nalazi u blizini drevnog grada Maja Ukbenka. Taj drevni grad zauzima istaknuto mesto u ovom članku i važan je zato što je najbliži lokaciji klimatskih podataka i zbog dva decenijama istraživanja koja istražuju vreme kolapsa“, objasnio je Prufer.

Ovaj rad je ostvaren u saradnji sa Potsdamskim institutom za istraživanje uticaja klime u Nemačkoj kako bi se dobilo napredno modeliranje vremenskih serija kako bi se razumeo obrazac sezonskih varijacija. Vodeći u PIK-u, Tobias Braun, koristio je ovu studiju za svoju disertaciju.

U istraživački tim sa UNM-a su takođe uključeni dr. kandidat student Erin Rai i Victor Poliak, viši naučni naučnik u UNM Odeljenju za Zemlju i planetarne nauke. Rej je radio na prikupljanju kulturnih podataka, kao što su podaci koji beleže dinastičku istoriju Maja iz njihovih hijeroglifa, i demografske podatke. Poliak je prvobitno razvio hronologiju visoke preciznosti za klimu i sezonske zapise.

„Ključni sastojak za poljoprivredu Maja bio je pravovremeni dolazak dovoljnih količina padavina. Poljoprivreda u suptropskoj Centralnoj Americi je teška jer je slatka voda dostupna samo tokom letnje kišne sezone. Promene početka i intenziteta kišne sezone mogu imati ozbiljne posledice po društva Centralne Amerike “, napomenuo je Braun u saopštenju za štampu PIK-a o novo objavljenoj studiji. Dok se većina naučnika slaže da su ponovljene intenzivne suše bile jedan od ključnih faktora koji su doveli do fragmentacije urbanih centara i raspršivanja stanovništva u nizijskim društvima Maja, dokazi na sezonskoj vremenskoj skali do sada su nedostajali. I to je upravo ono što studija stavlja u fokus.

Značaj ovog zapisa je trostruk, smatra Prufer.

„Prvo, to je novi klimatski rekord za američke tropske predele sa tako visokom rezolucijom – jedan do sedam uzoraka godišnje u periodu od 1.600 godina – koji nam omogućava da sagledamo promene u sezonama iz godine u godinu. To je takođe prvi takav zapis koji uključuje napredno modeliranje vremenskih serija za procenu sezonskih varijacija u neotropima i povezuje te promene direktno sa kvantitativnim kulturnim zapisima“, objasnio je Prufer.

Drugo, istraživanje baca novo svetlo na trajno pitanje u arheologiji Maja: šta je izazvalo opadanje stanovništva i dezintegraciju političkih institucija na kraju klasičnog perioda između 250. i 850. godine nove ere?

Prufer i njegove kolege su otkrili da bi promene u sezonalnosti izazvale proizvodnju hrane u ovom regionu gde je sva poljoprivreda direktno zavisna od padavina, čineći vreme za sadnju žetvu mnogo težim – ili nemogućim – predvidjeti iz godine u godinu.

„Kolaps je bio značajan“, primetio je on. „Tokom možda 100 do 150 godina, populacija od 5 do 10 miliona ljudi opala je za čak 60% do 70% i potpuni oblik upravljanja je napušten.

Treće, ovo istraživanje ima značaj za današnju poljoprivredu. Prošlost je pokazatelj onoga što se može očekivati u strašnoj budućnosti.

„Sa savremenim globalnim klimatskim promenama, sezonski obrasci su ponovo daleko manje predvidljivi nego što su bili pre samo nekoliko decenija“, istakao je Prufer. „Ovo primorava savremene poljoprivredne zajednice Maja — i sve ostale — da ponovo razmisle o tome kako proizvode hranu i kako da postignu sigurnost hrane, s obzirom na njihovu zavisnost od vremena kišne sezone i sezonske raspodele padavina, što više nije predvidljivo.

„Ovo je važno jer poljoprivreda zahteva i tradicionalno znanje o tome kada treba očistiti polja i saditi, kao i pouzdanu količinu padavina svake sezone. Kada se ovo pokvari, to uzrokuje nestašicu hrane i ljudsku patnju. Ova studija slučaja ima implikacije na kolektivne odgovore klimatskim promenama širom globalnih tropskih krajeva, regiona koji hrani preko 2 milijarde ljudi“.