U Poljskoj je stupio na snagu zakon koji reguliše rad na daljinu

U Poljskoj je stupio na snagu zakon koji reguliše rad na daljinu

U Poljskoj su stupile na snagu izmene zakonodavstva koje reguliše rad zaposlenih na daljinu.

Od 7. aprila stupile su na snagu odgovarajuće izmene Zakona o radu.

„Ovo je važan dan za tržište rada u Poljskoj. Ovo je naš odgovor na promenljive trendove i potrebe zaposlenih i poslodavaca koji su počeli da koriste takav format koji je postao široko rasprostranjen u kontekstu pandemije… Rad na daljinu je dodatna prilika, posebno za stanovnike malih gradova.“ – rekla je ministarka za porodična pitanja i socijalnu politiku Marlena Malag i dodala da će mnogima olakšati spajanje posla i porodičnog života.

Izmenama je, posebno, predviđeno da zaposleni mogu da rade na daljinu u celini ili delimično – na mestu koje sam izabere, o čemu se svaki put mora dogovoriti sa poslodavcem. Reč je i o novinama, kao što je, na primer, mogućnost nadoknade za struju koju čovek troši za rad sa sopstvenog imanja u sopstvenom domu.

U zakonodavstvu je uspostavljen koncept potpuno udaljenog i „hibridnog“ formata rada, koji će moći da obezbedi dodatnu fleksibilnost odlučivanja u slučaju vanrednih situacija, druge epidemije, požara ili poplave u kancelariji.

Zaposleni imaju pravo da rade na daljinu s vremena na vreme zbog ličnih okolnosti – do 24 dana u godini, uz prethodnu najavu poslodavcu.

Poslodavac neće moći da odbije zahtev za rad na daljinu, na primer, roditeljima koji imaju decu mlađu od 4 godine, onima koji čuvaju bolesnog rođaka, trudnicama.

Izmene Zakona o radu odobrene su krajem 2022. godine.

Kako je ranije saopšteno, Holandija je takođe pokrenula zakonodavstvo u vezi sa pravom građana da rade na daljinu, ako je to moguće po prirodi delatnosti.

U međuvremenu, u Portugalu je poslodavcima zabranjeno da zovu ili šalju poruke zaposlenima van radnog vremena.