Kina uvodi dalje sankcije američkom predstavniku Tajvana

Kina uvodi dalje sankcije američkom predstavniku Tajvana

Kina je uvela dodatne sankcije Sjao Bi-Kim, de fakto ambasadorki Tajvana u Sjedinjenim Državama, zabranivši njoj i članovima porodice ulazak na kopno, Hong Kong i Makao, javili su državni mediji u petak, piše Rojters.

Sankcije, koje je objavila kineska kancelarija za poslove Tajvana, takođe zabranjuju investitorima i firmama povezanim sa Hsiaoom da sarađuju sa kopnenim organizacijama i pojedincima. Oni dolaze nakon sastanka tajvanske predsednice Cai Ing-ven sa predsednikom Predstavničkog doma SAD Kevinom Makartijem tokom zaustavljanja u Sjedinjenim Državama ove nedelje.

„Vau, NR Kina me je upravo ponovo sankcionisala, po drugi put“, napisala je Sjao na Tviteru.

Kina je takođe uvela slične sankcije Fondaciji Prospekt, na čijem je čelu bivši ministar spoljnih poslova Tajvana, i Savetu azijskih liberala i demokrata, multinacionalnom savezu Tajvanske vladajuće Demokratske progresivne partije (DPP) koji je suosnivač 1993. godine.

Kineska kancelarija za poslove Tajvana optužila je institucije da na međunarodnom planu promovišu ideju „nezavisnosti Tajvana“, preneli su državni mediji.

Prošlog avgusta, nakon što je bivša predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi posetila Tajvan, Kina je uvela sankcije, uključujući zabranu ulaska sedmorici tajvanskih zvaničnika i poslanika, uključujući Sjaoa, koga je optužila da je „zaborce za nezavisnost“, što je osudilo ostrvo kojim se upravlja demokratski.

Kina smatra Tajvan svojom teritorijom, a ne zasebnom zemljom. Vlada Tajvana osporava tvrdnju Kine.

Drugi na listi sankcija u avgustu su i tajvanski ministar spoljnih poslova Džozef Vu i generalni sekretar tajvanskog Saveta za nacionalnu bezbednost Velington Ku, kao i političari DPP.

Kineske sankcije će imati mali praktičan uticaj jer visoki tajvanski zvaničnici ne posećuju Kinu, dok kineski sudovi nemaju nadležnost u Tajvanu.

Poslanik DPP-a Čao Tien-lin rekao je novinarima da su sankcije Sjaou „apsurdne“. „Ovo neće imati uticaja na nju“, rekao je on novinarima u parlamentu.