UN: 3.300 avganistanskog osoblja ostaje kod kuće zbog zabrane talibana

UN: 3.300 avganistanskog osoblja ostaje kod kuće zbog zabrane talibana

Ujedinjene nacije su saopštile da je 3.330 Avganistanaca i žena koje zapošljavaju ostali kod kuće drugi dan u četvrtak u znak protesta zbog zabrane talibana da žensko osoblje UN radi u zemlji, dok nastavljaju da vrše pritisak da se ta odluka poništi, piše AP.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održao je hitan sastanak o akciji talibana i podstakao svoje pozive da se zabrana poništi.

Portparol UN Stefan Dužarik ponovio je insistiranje UN da je svo osoblje UN potrebno za isporuku pomoći za spasavanje života milionima i ponovo naglasio da „avganistanske žene neće biti zamenjene muškarcima“. Takođe je rekao da Ujedinjene nacije ne žele da dođu u situaciju da avganistanske žene zamene međunarodnim ženama, kojima nije zabranjeno da rade u zemlji.

On je objasnio da je kulturno uvek bolje imati državljane iz neke zemlje koji pružaju pomoć svom lokalnom stanovništvu. UN ima oko 3.900 zaposlenih u Avganistanu, uključujući oko 3.300 Avganistanaca i 600 međunarodnog osoblja. Ukupan broj uključuje i 600 avganistanskih žena i 200 žena iz drugih zemalja.

Na zatvorenom sastanku Saveta bezbednosti UN o zabrani talibana, članove je obavestila specijalna predstavnica generalnog sekretara za Avganistan, Roza Otunbajeva, koja je u sredu vodila razgovore sa talibanskim ministrom spoljnih poslova Amirom Kana Mutakijem, kako bi pozvala na poništavanje njegove odluke .

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja, aktuelni predsednik Saveta, rekao je novinarima da su „svi bili zgroženi odlukom koju su doneli talibani“.

„Pitanje je kako tome pristupiti i dogovorili smo se da radimo na proizvodu od strane saveta… koji bi bio koristan i uravnotežen“, rekao je on.

Zamenik američkog ambasadora Robert Vud rekao je da Bajdenova administracija vidi zabranu „u suštini kao još jedan pokušaj talibana da izbriše avganistanske žene i devojke iz društva“.

Ujedinjene nacije su u sredu nazvale zabranu „neuporedivim” kršenjem ženskih prava, protivzakonito po međunarodnom pravu i neprihvatljivom za međunarodnu organizaciju od 193 članice.

Talibanska odluka izazvala je osudu najpriznatijih svetskih organizacija, a u četvrtak je više desetina eksperata UN-a takođe zatražilo hitno ukidanje zabrane rada avganistanskih žena u Ujedinjenim nacijama u celoj zemlji, uključujući specijalnog istražitelja UN za ljudska prava u Avganistanu.

Uprkos početnim obećanjima o umerenijoj vladavini nego tokom svog prethodnog boravka na vlasti 1990-ih, talibani su uveli oštre mere otkako su preuzeli zemlju 2021. godine, pošto su se snage SAD i NATO-a povlačile iz Avganistana posle dve decenije rata.

Devojčicama je zabranjeno školovanje nakon šestog razreda. Ženama je zabranjeno da rade, uče, putuju bez muškog saputnika, pa čak i da idu u parkove ili teretane. I žene moraju da se pokriju od glave do pete. Talibani su u decembru zabranili radnicama u humanitarnim organizacijama.

Ramiz Alakbarov, zamenik specijalnog predstavnika UN i humanitarni koordinator za Avganistan, rekao je u saopštenju od četvrtka da je Avganistan najveća humanitarna operacija na svetu, sa rekordnih 28,3 miliona ljudi kojima je potrebna pomoć ove godine, uključujući 20 miliona suočenih sa teškom glađu i šest miliona njih „na korak od gladi“.

Ujedinjene nacije su apelovale na 4,6 milijardi dolara za obezbeđivanje humanitarne pomoći Avganistanu 2023. godine, ali apel je finansiran sa manje od 5 odsto, dobijajući samo 213 miliona dolara, što je čini najniže finansiranom operacijom pomoći UN-a na svetu, rekao je on.

„Svet ne može da napusti narod Avganistana u ovom nesigurnom trenutku“, rekao je Alakbarov.