Izrael krivi Hamas za višestruke rakete lansirane iz Libana

Izrael krivi Hamas za višestruke rakete lansirane iz Libana

Izrael je okrivio islamističku grupu Hamas za rafal od više od 30 raketa ispaljenih iz Libana u četvrtak, nakon eskalacije tenzija nakon racija izraelske policije na džamiju Al-Aksa u Jerusalimu ove nedelje.

Premijer Benjamin Netanjahu trebalo je da održi sastanak bezbednosnog kabineta na kojem će se odlučiti o odgovoru na napad, najveći raketni napad iz Libana od 2006. godine, kada je Izrael vodio rat sa teško naoružanim pokretom Hezbolah, piše Rojters.

„Niko ne treba da nas testira, mi ćemo preduzeti sve neophodne mere da odbranimo svoju zemlju i narod“, poručio je ministar spoljnih poslova Eli Koen na Tviteru.

Izraelska vojska je saopštila da su 34 rakete lansirane iz Libana, od kojih je 25 presreo njen protivraketni sistem „Gvozdena kupola“. Izraelska hitna pomoć saopštila je da je jedan muškarac zadobio lakše povrede od šrapnela.

Incident se dogodio kada se Izrael suočio sa pritiskom širom sveta nakon policijskih racija na džamiju Al-Aksa u Jerusalimu tokom muslimanskog svetog meseca Ramazana, koji se ove godine poklapa sa jevrejskim praznikom Pashe koji je počeo u sredu uveče.

Nije bilo trenutnog preuzimanja odgovornosti, ali je portparol izraelske vojske okrivio Hamas, islamističku grupu koja kontroliše pojas Gaze. „Stranka koja je ispalila rakete iz Libana je Hamas u Libanu“, naveo je portparol u tvitu.

Tri neizraelska bezbednosna izvora takođe su rekla da se za raketnu vatru veruje palestinske frakcije u Libanu, a ne Hezbolah, iako se široko pretpostavljalo da je Hezbolah morao da da svoju dozvolu.

„To nije pucanje Hezbolaha, ali je teško poverovati da Hezbolah nije znao za to“, rekao je Tamir Hejman, bivši šef izraelske vojne obaveštajne službe na Tviteru.

Šef Hamasa Ismail Hanije bio je u poseti Libanu, ali nije bilo komentara grupe.

Takođe nije bilo komentara libanske vojske ili Hezbolaha.

Palestinske frakcije u Libanu, koje su prisutne u izbegličkim kampovima, u prošlosti su sporadično pucale na Izrael. Ali granica je uglavnom mirna od rata sa Hezbolahom 2006, koji vlada u južnom Libanu i komanduje arsenalom naprednih raketa.

Američki Stejt department izrazio je zabrinutost zbog prizora u džamiji Al-Aksa, gde je izraelska policija snimljena kako tuče vernike tokom racija za koje su zvaničnici rekli da treba da isteraju grupe mladića koji su se zabarikadirali unutar džamije.

Vašington je takođe osudio lansiranje raketa iz Libana i ranije udare iz Gaze i rekao da Izrael ima pravo da se brani.

Nakon štrajkova u četvrtak, TV snimci pokazuju velike oblake dima kako se dižu iznad pograničnog grada Šlomija na severu Izraela sa razbijenim automobilima na ulicama. Izraelska uprava aerodroma saopštila je da je zatvorila severne aerodrome u Haifi i Riš Pini.

„Trhim se, u šoku sam“, rekla je Liat Berkovič Kravic za izraelske vesti na Kanalu 12, govoreći iz utvrđene sobe u svojoj kući u Šlomiju. „Čuo sam bum, kao da je eksplodirao unutar sobe.

U pisanoj izjavi, mirovne snage Ujedinjenih nacija u južnom Libanu (UNIFIL) opisale su situaciju kao „izuzetno ozbiljnu“ i pozvale na uzdržanost. U njemu se navodi da je šef UNIFIL-a Aroldo Lazaro bio u kontaktu sa vlastima na obe strane.

Usred strahovanja da bi konfrontacija mogla dalje da se razvija, nakon godinu dana eskalacije izraelsko-palestinskog nasilja, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održao je sastanak iza zatvorenih vrata kako bi razgovarao o krizi.

Zamenik ambasadora SAD u Ujedinjenim nacijama Robert Vud opisao je situaciju na Bliskom istoku kao ozbiljnu i rekao da tenzije ne bi trebalo da se zaoštravaju.

„Biće važno da svi učine sve što mogu da smire tenzije“, rekao je on novinarima na putu na sednicu Saveta bezbednosti.

Raketna paljba dodatno otežava versko-nacionalističku vladu premijera Benjamina Netanjahua, koji se pre ovonedeljnog nasilja u jerusalimskoj džamiji Al-Aksa suočio sa masovnim protestima protiv njegovih predloga da obuzda Vrhovni sud.

Netanjahu je prošle nedelje odložio gorko osporene planove za remont pravosuđa, što je izazvalo najveću domaću političku krizu viđenu u Izraelu u najmanje dve decenije.

Raketni napad u četvrtak usledio je nakon udara iz Gaze nakon policijske operacije u džamiji Al-Aksa, mestu koje je takođe sveto za Jevreje, koji ga poznaju kao Brdo hrama, mesto dva drevna hrama judaizma.

Kao odgovor, Izrael je pogodio mete u Gazi povezane sa Hamasom, koje smatra odgovornim za sve napade iz blokiranog obalnog pojasa.

Govoreći iz Gaze, Mohammad Al-Braim, portparol palestinskih komiteta narodnog otpora, pohvalio je raketne udare iz Libana, koje je povezao sa incidentima u Al-Aksi, ali nije preuzeo odgovornost.

On je rekao da „nijedan Arap i nijedan musliman ne bi ćutali dok se (Al-Aksa) napada na tako divlji i varvarski način, a da neprijatelj ne plati cijenu za njegovu agresiju.“