Kremlj: Putin i Lukašenko nisu razgovarali o postavljanju strateškog nuklearnog naoružanja – Interfaks

Kremlj: Putin i Lukašenko nisu razgovarali o postavljanju strateškog nuklearnog naoružanja – Interfaks

Ruski predsednik Vladimir Putin nije razgovarao o postavljanju u Belorusiju ruskog strateškog nuklearnog naoružanja – znači interkontinentalnih balističkih raketa – u razgovorima sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom u četvrtak u Moskvi, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Interfaks. agencija.

Putin je prošlog meseca najavio da će Rusija postaviti takozvano taktičko nuklearno oružje manjeg dometa na teritoriji svog suseda. Moskva kaže da joj je ovaj potez nametnuo širenje vojnog saveza NATO-a ka ruskim granicama.

To je bio prvi put da je Rusija rekla da će postaviti nuklearno oružje na teritoriju druge zemlje od kraja Hladnog rata pre tri decenije, i činilo se da podiže ulog, barem simbolično, u sve intenzivnijem sukobu sa Zapadom oko rata u Ukrajini.

Lukašenko je prošle nedelje rekao da bi Rusija, ako se ukaže potreba, tamo mogla da postavi i interkontinentalne nuklearne rakete, posebno ako Zapad preti da će uništiti Belorusiju. Međutim, nije ponudio nikakve dokaze o takvoj pretnji.

Putin i Lukašenko su vodili dvodnevne razgovore u Moskvi u okviru Savezne države, unije bez granica i saveza između dve bivše sovjetske republike.

Rusija je koristila teritoriju Belorusije kao lansirnu rampu za invaziju na zajedničkog suseda Ukrajine u februaru prošle godine, a od tada se njihova vojna saradnja intenzivirala, zajedničkim vežbama na beloruskom tlu.

Lukašenko je, međutim, insistirao da Belorusija nije strana u ratu i da nema nameru da to postane.

U Putinovim i Lukašenkovim javnim izjavama na samitu nije bilo reči o ratu u Ukrajini.

Rusija naziva rat „specijalnom vojnom operacijom“ i kaže da je bila prinuđena da deluje kako bi, između ostalog, sprečila zapadnu pretnju da iskoristi Ukrajinu da ugrozi bezbednost Rusije.

Kijev i Zapad kažu da je ovo neosnovan izgovor za osvajački rat, a Zapad je odgovorio nametanjem širokog spektra ekonomskih sankcija Rusiji i davanjem oružja Ukrajini da joj pomogne da odbije ruske snage.