Bugarska: Rusija čini sistematske ratne zločine u Ukrajini

Bugarska: Rusija čini sistematske ratne zločine u Ukrajini

Ruska vojska čini sistematske ratne zločine u Ukrajini, navodi se u izveštaju bugarskog ministarstva odbrane za 2022. koji je ove nedelje objavio Savet ministara, prenosi Ukrinform.

„Neopravdani rat u Ukrajini, koji je započet uz potpuno kršenje međunarodnog prava, naneo je štetu posebno velikih razmera svim sferama društvenog i ekonomskog života. Ruske oružane snage su počinile sistematske ratne zločine“, navodi se u izveštaju.

Oružani sukob u Rusiji ima značajan uticaj „ne samo na Ukrajinu i region, već i u globalnom aspektu“, dodaju zvaničnici.

Prema dokumentu, rat je doveo do ekspanzije ruske hibridne sabotaže protiv zemalja NATO-a i EU.

Pominje se intenziviranje ruskih subverzivnih hibridnih operacija, kao i rizici sajber bezbednosti i naoružanje energije u vojno-političkoj kampanji Rusije.

Veći rizici su zabeleženi za Crno more, Kavkaz, Moldaviju i Belorusiju.

Prema dokumentu, rat je doveo do ekspanzije ruske hibridne sabotaže protiv zemalja članica NATO-a i EU.

„Svrha ovih akcija je prvenstveno usmerena na stvaranje unutrašnje političke destabilizacije i protivljenja javnosti; ometanje odluka o jačanju potencijala Unije za odvraćanje i odbranu; smanjenje solidarnosti i podrške Ukrajini i pružanje blagovremene i efikasne vojne pomoći; stalna zavisnost od ruskih snabdevanja energijom“, navodi se u izveštaju.

Podrška Ukrajini je takođe ugrađena u zvanični dokument, u kojem se navodi da Bugarska podržava legitimne napore i akcije Ukrajine da se suprotstavi ruskoj vojnoj agresiji, uključujući pružanje vojne pomoći.