Imunomodulatori podstiču odgovor na vakcinu i smanjuju upalu

Imunomodulatori podstiču odgovor na vakcinu i smanjuju upalu

Adjuvansi — sastojci koji pomažu u jačanju imunološkog odgovora u vakcinama — koriste se u vakcinama decenijama. Ali izazivanje jačeg imunološkog odgovora može dovesti do više neželjenih nuspojava, poput otoka na mestu injekcije ili groznice i bolova u telu.

Istraživači na Pritzker School of Molecular Engineering (PME) na Univerzitetu u Čikagu otkrili su da dodavanje malih molekula zvanih imunomodulatori u pomoćne vakcine daje im mogućnost da bolje regulišu odgovor tela na vakcine.

„Ako o adjuvansima razmišljate kao o megafonu koji stimuliše imuni sistem, onda možete zamisliti imunomodulatore kao mikser zvuka“, rekao je Jeremiah Kim, diplomirani student i koautor rada. „U mogućnosti smo da selektivno podesimo imuni odgovor kako bismo smanjili negativne neželjene efekte.“

Kod modela, dodavanje imunomodulatora vakcini protiv gripa povećalo je odgovor antitela, a njihovo dodavanje u vakcinu protiv tifusa smanjilo je upalu.

Rezultati su objavljeni u ACS Central Science. Diplomirani student Matthev Rosenberger je takođe bio ko-voditelj rada, a oba studenta su radila pod rukovodstvom prof. Aron Eser-Kan, Endrju Ferguson i Savaš Tej.

„Smatramo ovo kao samo početak onoga što je moguće sa adjuvansima“, rekao je Esser-Kahn. „Uzbuđeni smo što nastavljamo da pronalazimo načine za usmeravanje produktivnijih i vrednijih imunoloških odgovora.“

Iako adjuvansi postoje decenijama, istraživači su bili ograničeni u donošenju novih, specijalno dizajniranih pomoćnih sredstava na tržište, pošto nisu bili u stanju da kontrolišu imuni odgovor tela na njih.

„Još uvek ima mnogo prostora da se pomoćna sredstva poboljšaju“, rekao je Rozenberger. „A ako to uradimo, takođe možemo povećati usklađenost sa vakcinom i olakšati ljudima da ih uzimaju.

Imunomodulatori deluju tako što menjaju signalnu aktivnost urođenih imunih puteva u telu. Da bi pronašao najbolje kandidate za imunomodulatore koji bi mogli da promene aktivnost pravih puteva, istraživački tim je sproveo ekran visoke propusnosti koji je posmatrao 40.000 kombinacija molekula. Skrining je sproveden u Centru za ćelijski skrining u Čikagu.

Tim je razvio alate za postizanje najboljih kombinacija adjuvansa i imunomodulatora, a zatim je testirao najbolje kandidate u modelu.

Rezultati su obećavali. Istraživači su pronašli četiri puta više antitela kod miševa koji su primili vakcinu protiv gripa u kombinaciji sa imunomodulatorom, u poređenju sa onima koji su primili samo vakcinu protiv gripa.

Kada se drugi kandidat za imunomodulator kombinuje sa vakcinom protiv tifusa, to je smanjilo upalu – što je pokazatelj da bi se neželjeni neželjeni efekti takođe mogli smanjiti.

Dok je istraživački tim pokazao sposobnost ovih imunomodulatora da povećaju efikasnost i smanje upalu, oni će sada nastaviti da istražuju kako da najbolje pronađu i podese ove molekule za različite vakcine i terapije.

„Zamišljamo vakcine koje nemaju neželjene efekte i koje su čak efikasnije nego što su sada komercijalne vakcine“, rekao je Kim. „Uzbudljivo je pomoći da se napravi takav uticaj na svet.“

Imunomodulatori imaju potencijal da se dodaju vakcinama protiv COVID-19, na primer, i čak bi se mogli koristiti za bolje podešavanje imunoterapije, koja koristi sopstveni imuni sistem pacijenta za borbu protiv raka.

„Imunomodulatori imaju potencijal da se dodaju svakoj vrsti vakcine“, rekao je Rozenberger. „Naš cilj je da ovo razvijemo i odvedemo sve do kliničkih ispitivanja.“