Razvoj novih strategija za prevenciju i liječenje gojaznosti

Razvoj novih strategija za prevenciju i liječenje gojaznosti

Novo istraživanje je pokazalo da gubitak težine, ili barijatrijska, operacija može značajno da promeni nivoe žučne kiseline povezane sa većim apetitom, kao i uzimanje dodataka vlaknima, ali u manjem stepenu.

Barijatrijska hirurgija se može koristiti kao tretman za ljude koji su veoma gojazni i postoji nekoliko vrsta operacija koje su dostupne, kao što je smanjenje veličine stomaka ili preusmeravanje gornjeg dela želuca u tanko crevo. To je invazivna procedura, ali može dovesti do značajnih poboljšanja u gubitku težine, metaboličkom zdravlju i smanjenju apetita – iako su razlozi za to nepoznati. Žučne kiseline su marker lošeg kardiometaboličkog zdravlja koji može uticati na funkciju jetre i upalu.

Studija, objavljena danas u Cell Reports Medicine od strane istraživača sa Univerziteta u Notingemu, Kraljevskog koledža u Londonu i medicinskog centra Univerziteta u Amsterdamu, bacila je svetlo na molekule koji leže u osnovi prednosti ove vrste operacije na apetit i metabolizam pacijenata.

Istraživači su proučavali grupu pacijenata u Amsterdamu koji su bili podvrgnuti barijatrijskoj operaciji merenjem nivoa žučnih kiselina pre operacije i godinu dana nakon operacije. Takođe su proučavali žučne kiseline iz dve populacione studije — TvinsUK, koju vodi Kraljevski koledž u Londonu, i PREDICT, koji vodi Kraljevski koledž u Londonu i kompanija za ishranu ZOE.

Studija je otkrila da se specifična žučna kiselina pod nazivom izoursodeoksiholat (isoUDCA), koja je povezana sa većim apetitom i lošijim metaboličkim nivoima, smanjila nakon barijatrijske operacije i nakon uzimanja dodataka vlaknima. Nivoi izoUDCA se nisu smanjili nakon konzumiranja omega-3 suplemenata.

Zajednički glavni autor profesor Ana Valdes sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Notingemu rekla je: „Barijatrijska hirurgija nije samo izuzetno efikasna u pomaganju ljudima da izgube težinu smanjenjem apetita, već i poboljšava njihovu funkciju jetre i metabolizam.

„Ono što naša studija pokazuje je da je specifični mikrobni metabolit uključen u neke od ovih prednosti i da, iako u skromnijoj meri, dijetalna vlakna mogu oponašati neke od ovih efekata“, kaže Valdes. „Ovo bi moglo pomoći u dizajniranju studija dijetetskih suplemenata koje imaju za cilj povećanje sitosti i poboljšanje parametara jetre.“

Razumevanjem ovih mehanizama, naučnici bi mogli da razviju nove intervencije koje oponašaju efekte barijatrijske hirurgije bez stavljanja pacijenata kroz samu proceduru. Barijatrijska hirurgija je takođe pogodna samo za one koji su ozbiljno gojazni, a razumevanje da li se isoUDCA može modifikovati intervencijama u načinu života može dovesti do ciljanijih tretmana gojaznosti.

Zajednički glavni autor dr Cristina Menni, sa King’s College London, rekla je: „Rezultati studije imaju važne implikacije za razvoj ciljanih intervencija za metaboličke poremećaje fokusirane na mikrobiom creva.“

„Boljim razumevanjem složene interakcije između genetike, mikrobioma creva i ishrane u regulisanju nivoa žučne kiseline i njihovog uticaja na apetit i metaboličko zdravlje, možda ćemo moći da razvijemo nove strategije za prevenciju i lečenje gojaznosti i metaboličkog sindroma“, kaže Menni.

Još jedno ključno otkriće bilo je uočavanje snažnog uticaja crevnih mikroba na nivoe izoUDCA. Ovo potvrđuje da je mikrobiom creva ključan za određivanje ishoda barijatrijske hirurgije i baca svetlo na načine na koje mikrobi creva modifikuju metabolizam osobe.

Koautor profesor Tim Spector, profesor genetske epidemiologije na Kraljevskom koledžu u Londonu i suosnivač ZOE, kompanije za personalizovanu ishranu, rekao je: „Ova studija naglašava ključnu ulogu koju vlakna igraju u regulaciji apetita i metabolizmu, koju koriste specifični crevni mikrobi . Napredno testiranje crevnog mikrobioma (kako ga koristi ZOE) pruža personalizovane uvide koji mogu podržati metaboličko zdravlje. Mikrobiom creva i njegovi hemijski proizvodi kao što su ove žučne kiseline imaju ogromno obećanje za smanjenje gojaznosti bez potrebe za invazivnom hirurgijom.“