Beninske bronze napravljene od nemačkog mesinga

Beninske bronze napravljene od nemačkog mesinga

Renomirane beninske bronze se sastoje od metala poreklom iz Nemačke, navodi se u studiji objavljenoj 5. aprila 2023. u časopisu otvorenog pristupa PLOS ONE.

Benin Bronzes se zajedno odnosi na hiljade afričkih umetničkih dela u obliku glava, ploča, figurica i drugih predmeta koje je proizveo narod Edo u Nigeriji između 16. i 19. veka nove ere. Uobičajeno se smatra da je metal u ovim skulpturama nastao iz malih mesinganih prstenova zvanih „manile“ koji su korišćeni kao valuta u evropskoj trgovini u zapadnoj Africi, ali je to teško potvrditi. Artefakti su takođe bili predmet kontroverzi u svetlu tekućih diskusija o repatrijaciji između nigerijskih zvaničnika i mnogih muzeja koji drže beninske bronze.

U ovoj studiji, istraživači su izvršili hemijsku analizu na 67 manila pronađenih iz pet olupina atlantskih brodova i tri kopnena mesta u Evropi i Africi koja datiraju između 16. i 19. veka, posebno identifikujući potpise izotopa olova i sastave elemenata u tragovima metala. Pronašli su snažnu sličnost između metalne kompozicije beninskih bronzanih predmeta i manila koje su se koristile u portugalskoj trgovini pre 18. veka, što sugeriše da su ove manile bile glavni izvor metala za skulpture.

Štaviše, sastav tih manila je sličan rudama iz nemačke Rajne, što sugeriše da je Nemačka bila glavni izvor metala za proizvodnju manila pre 18. veka i, na kraju, beninske bronze. Konzistentnost sastava metala bronze sugeriše da su afrički kovači metala bili veoma selektivni u pogledu metala koji će koristiti.

Autori primećuju da bi analiza drugih metalnih proizvoda proizvedenih u Nemačkoj iz tog vremena mogla da baci dodatno svetlo na detalje rane atlantske trgovine. Oni takođe primećuju da portugalske manile verovatno nisu bile jedini izvor metala za beninske bronze, tako da postoji više pitanja na koja treba odgovoriti o proizvodnji čuvenih skulptura.

Jedan od autora Tobias Skovronek dodaje: „Beninske bronze su najpoznatija drevna umetnička dela u celoj zapadnoj Africi. Odakle njihov mesing je dugo bila misterija. Konačno, možemo dokazati potpuno neočekivano: mesing koji se koristi za beninska remek-dela, dugo vremena za koje se smatralo da potiču iz Britanije ili Flandrije, miniran je u zapadnoj Nemačkoj. Manile Rajnske oblasti su tada otpremljene više od 6.300 kilometara u Benin. Ovo je prvi put da je napravljena naučna veza.“