Kanadski premijer poziva Izrael da promeni svoj pristup nakon napada i sukoba

Kanadski premijer poziva Izrael da promeni svoj pristup nakon napada i sukoba

Kanadski premijer Džastin Trudo kritikovao je u sredu „upaljenu retoriku” izraelske vlade i pozvao je da promeni svoj pristup Palestincima usred porasta nasilja, preneo je Rojters.

Izraelska policija ušla je rano u sredu u džamiju Al Aksa u Jerusalimu, treće najsvetije mesto islama, kako bi pokušala da očisti grupe za koje je rekla da su zabarikadirane unutra, što je dovelo do sukoba sa vernicima i izazvalo razmenu vatre na granici sa Gazom.

„Žalimo zbog onoga što se trenutno dešava u Izraelu“, rekao je Trudo novinarima u Alistonu u Ontariju. On je takođe osudio raketne napade palestinskih militanata iz Gaze.

„Izuzetno smo zabrinuti zbog raspaljene retorike koja izlazi iz izraelske vlade, zabrinuti smo zbog reformi pravosuđa… zabrinuti smo zbog nasilja oko džamije Al Aksa“, rekao je Trudo.

Izraelski krajnje desničarski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir pozvao je na oštar odgovor na raketne napade iz Gaze, tvitujući: „Rakete Hamasa zahtevaju više od miniranja dina i praznih lokacija. Vreme je da se otkidaju glave u Gazi.

Upad na kompleks džamije Al-Aksa izazvao je oštru reakciju arapskih zemalja i Arapske lige, ali Trudoovi komentari su među prvima koji dolaze od tradicionalnih zapadnih saveznika Izraela o nasilju u srijedu.

„Moramo da vidimo kako se izraelska vlada menja u svom pristupu, a Kanada kaže da smo kao dragi, bliski i nepokolebljivi prijatelj Izraelu, duboko zabrinuti zbog pravca u kojem je izraelska vlada krenula“, rekao je on.

„Apsolutno, nedvosmisleno osuđujemo raketne napade militanata u Gazi. Moramo da vidimo deeskalaciju nasilja“, dodao je Trudo.