Džil Bajden prihvata lalu koju je Holandija nazvala po njoj

Džil Bajden prihvata lalu koju je Holandija nazvala po njoj

Ljubitelji lala imaju novu sortu i nazvana je po Džil Bajden.

Prva dama je primila svoju lalu „Džil Bajden” od Endrua Haspelsa, ambasadora Kraljevine Holandije u Sjedinjenim Državama, tokom ceremonije u njegovoj zvaničnoj rezidenciji u sredu. Cvet je crvenkasto narandžast sa resastim laticama.

„Bila je to veoma posebna ceremonija jer se ne dešava svaki dan“, rekao je Haspels za Asošijeted pres u telefonskom intervjuu nakon prezentacije.

Holanđani su nazvali lale po sedam prvih dama SAD, počevši od kasnih 1800-ih sa Frensis Folsom Klivlend, suprugom predsednika Grovera Klivlenda.

Nedavno je supruga predsednika Džordža V. Buša, Laura, prihvatila svoju lalu 2004. godine.

Poznato je da Džil Bajden uživa u sveže rezanom cveću; ona ima baštu za sečenje cveća u Beloj kući.

Holandska naklonost prema lalama datira iz 1594. godine, kada je botaničar Karolus Kluzijus zasadio lukovice lala u bašti Univerziteta u Lajdenu, rekao je Haspels. Od tada, Holanđani su savladali umetnost kultivisanja i uzgoja mnogih sorti lala.

Zemlja takođe izvozi više od 450 miliona lukovica lala u SAD godišnje, rekao je on.

Ceremonija predstavljanja lala bila je deo proslave Holandskih dana lala u ambasadorovoj rezidenciji na kojoj su predstavljeni lali i bicikli, dve stvari po kojima je narod njegove zemlje poznat.

„Bila je to veoma divna ceremonija i osećamo se veoma počastvovani što je dr Džil Bajden srećna što je lala dobila ime po njoj“, rekla je Haspels.