Moskva: Ukrajina gađa ruske civilne satelite

Moskva: Ukrajina gađa ruske civilne satelite

Ukrajina pokušava da poremeti ruske civilne komunikacione satelite, saopštilo je u sredu ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi, dodajući da neodređene strane države pomažu Kijevu u tim naporima.

„Kijevski režim, uz učešće stručnjaka iz više stranih država, pokušava da ometa ruske civilne komunikacione satelite. Ovo je nečuveno kršenje međunarodnog prava“, saopštilo je ministarstvo, upozoravajući da Moskva ima puno pravo da „na odgovarajući način odgovori“ i da poseduje sve „neophodne mogućnosti“ da to učini, prenosi AP.

Nije odmah bilo jasno koliko je precizno Kijev pokušao da poremeti satelite, jer ministarstvo nije dalje razrađivalo to pitanje. Rusija je više puta doživljavala prekide TV prenosa tokom tekućih neprijateljstava sa Ukrajinom. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nakratko se pojavio na TV-u na jugozapadu Rusije još u januaru, a vlasti Belgoroda su priznale prekid satelitskog emitovanja.

I druga strana je takođe doživljavala slične poremećaje, od kojih se verovatno najznačajniji dogodio prošlog juna, kada su dva ukrajinska sportska kanala prikazala intervju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom umesto fudbalske utakmice Svetskog prvenstva.

Zapadne vlade i privatne kompanije su mesecima obezbeđivale satelitsku pokrivenost Ukrajini. Najvažnije, sateliti Starlink kojima upravlja SpaceKs Elona Maska postali su važno oruđe za ukrajinske trupe u tekućem sukobu sa Rusijom.

Ruske diplomate su još u oktobru upozorile da bi takvi sateliti mogli da postanu legitimna vojna meta.

„Govorimo o tome da SAD i njihovi saveznici koriste komponente civilne infrastrukture u svemiru, uključujući i komercijalne, u oružanim sukobima“, rekao je Konstantin Voroncov, zamenik šefa odeljenja za neproliferaciju i kontrolu naoružanja u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije. vreme.

Odgovarajući na komentare Voroncova, portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi upozorio je da će Vašington „pozvati Rusiju odgovornom za svaki takav napad, ako do njega dođe“.