SAD kažnjavaju British Airways sa 135.000 dolara zbog kašnjenja

SAD kažnjavaju British Airways sa 135.000 dolara zbog kašnjenja

Američko ministarstvo saobraćaja (USDOT) izreklo je u sredu kaznu od 135.000 dolara Britiš ervejzu (British Airways) zbog kašnjenja na pisti 2017. godine u kojem nije obezbedio pravovremeno iskrcavanje putnika, prenosi Rojters.

Kao deo nagodbe, avio-kompanija, koja je u vlasništvu IAG-a, pristala je da prestane i odustane od budućih sličnih prekršaja. USDOT je rekao da British Airvais mora platiti 67.500 dolara u roku od 30 dana, a ostatak u roku od godinu dana ako aviokompanija prekrši naredbu.

USDOT je saopštio da je kazna proistekla iz decembra 2017. leta iz Ostina u Teksasu za London, što je dovelo do toga da su putnici ostali zaglavljeni na pisti po lošem vremenu više od četiri sata bez mogućnosti da izađu.

British Airways nije odmah komentarisao u sredu. USDOT-u je rečeno da je kašnjenje uzrokovano nakon što je kamionu za odleđivanje ponestalo tečnosti.

Rečeno je da ne veruje da je incident zahtevao prinudnu akciju USDOT-a, ali je „u interesu rešavanja ovog postupka“ pristao na nagodbu.

USDOT je u januaru saopštio da planira da traži veće kazne od avio-kompanija i drugih koji su prekršili pravila zaštite potrošača, rekavši da su one neophodne da bi se sprečila buduća kršenja.

Prema pravilu iz 2011. godine, avio-kompanijama je zabranjeno da domaći letovi ostanu na pisti duže od tri sata, a međunarodni letovi duže od četiri sata na američkim aerodromima, a da putnicima ne daju priliku da izađu iz aviona.