Boeing nastavlja isporuke 767 teretnih aviona

Boeing nastavlja isporuke 767 teretnih aviona

Kompanija Boeing saopštila je u sredu da je ponovo započela isporuke svog širokotrupnog aviona 767 nakon tromesečne pauze uzrokovane problemima sa kvalitetom, prenosi Rojters.

Američki proizvođač aviona bio je primoran da zaustavi isporuke teretnog broda 767F i tankera KC-46 ranije ove godine nakon što je otkrio da centralni rezervoari za gorivo koje je napravio dobavljač nisu pravilno zapečaćeni.

Boeing je odbio da komentariše kada je 767 isporuka ponovo počelo, ali podaci o letu pokazuju da je predao teretni brod 767F FedEx-u 24. marta. Vazduhoplovstvo SAD.

Još jedan FedEx teretnjak je u utorak odleteo sa Pajn Filda severno od Sijetla za Indijanapolis.

Pre toga, njegovih poslednjih 767 isporuka dogodilo se u decembru.

Iako je Boeing tvrdio da problem rezervoara za gorivo neće uticati na njegovu sposobnost da ispuni godišnje ciljeve isporuke, kompanija je morala da ukloni i prefarba centralni rezervoar za gorivo pogođenih aviona pre nego što su isporuke mogle da se nastave.

Sten Dil, šef Boeing Commercial Airplanes-a, rekao je novinarima prošle nedelje da će kompanija „uskoro“ nastaviti sa isporukom 767 teretnih brodova, a nakon toga će uslediti isporuke tankera KC-46.

„Imamo adheziju boje (problem), zaptivač nije dobro prijanjao. Dakle, moramo da uđemo i da se uverimo da je sve u skladu. Trebalo je dosta vremena da se uradi“, rekao je Deal, dodajući da kompanija još procenjuje koliko će aviona trebati da se preradi.

Volstrit pomno prati isporuke aviona, pošto kupci predaju najveći deo svojih plaćanja Boingu kada preuzmu svoje avione. Međutim, priliv gotovine od 767 isporuka može biti delimično nadoknađen novom naplatom na programu KC-46 uzrokovanom greškom u rezervoaru za gorivo.

Boing će 26. aprila objaviti naplatu, za koju se očekuje da će biti niža od 500 miliona dolara, tokom svoje zarade u prvom kvartalu, izjavio je u martu glavni finansijski direktor Brajan Vest.

Prema uslovima ugovora o fiksnoj ceni sa američkim vazduhoplovnim snagama, Boing je odgovoran za plaćanje svih troškova veći od 4,9 milijardi dolara i do sada je preuzeo 6,8 milijardi dolara.