Prirodni molekul poboljšava efikasnost kreme za sunčanje

Prirodni molekul poboljšava efikasnost kreme za sunčanje

Članak objavljen u časopisu Cosmetics izveštava o istraživanju efekata uključivanja rozmarinske kiseline, aktivnog antioksidansa, u kremu za sunčanje zajedno sa dva konvencionalna filtera za ultraljubičasto svetlo, etilheksil metoksicinamat (protiv UVB) i avobenzona (protiv UVA).

Istraživačka grupa je povećala fotoprotektivnu efikasnost kreme za sunčanje dodavanjem rozmarinske kiseline u količini od 0,1%, što je veoma mali udeo u poređenju sa onim kod konvencionalnih UV filtera. Oni veruju da njihova otkrića sugerišu da bi ugrađivanje prirodnih molekula sa antioksidativnim delovanjem u kreme za sunčanje moglo da smanji udeo konvencionalnih UV filtera u finalnom proizvodu, uz prednost pružanja drugih funkcionalnih svojstava.

Performanse proizvoda su poboljšane bez potrebe za povećanjem nivoa aktivnog principa, smanjujući i količinu kreme za sunčanje koja je potrebna za zaštitu iste površine kože i količinu sintetičkih hemikalija koje se ispuštaju u životnu sredinu.

In vitro i klinička ispitivanja su pokazala povećanje faktora zaštite od sunca (SPF) od 41%. Što je veći SPF, to je veća zaštita od opekotina od sunca.

Još jedna prednost uključivanja rozmarinske kiseline bila je dodavanje antioksidativne aktivnosti fotoprotekciji, tako da se proizvod može koristiti u kozmetici protiv starenja, na primer.

„Naše istraživanje o fotoprotektivnim sistemima ima za cilj prvenstveno da proceni potencijalne strategije poboljšanja zaštite od sunca. Pre svega smo zainteresovani da otkrijemo načine da povećamo zaštitu od opekotina, a istovremeno da poboljšamo stabilnost proizvoda tako da ostane bezbedan i efikasan duže“, rekao je farmaceutski naučnik i biohemičar Andre Rolim Babi, poslednji autor članka i profesor na Fakultetu farmaceutskih nauka Univerziteta Sao Paulo (FCF-USP) u Brazilu.

„Takođe tražimo proizvode ili sisteme sa manjim uticajem na životnu sredinu i načine smanjenja koncentracije konvencionalnih filtera uključivanjem prirodnih sastojaka koji poboljšavaju formulaciju. I veoma smo zainteresovani za mapiranje drugih kozmetičkih svojstava fotoprotektivnih molekula, kao što su -Dejstvo slobodnih radikala i zaštita biomarkera u najudaljenijim slojevima kože.“

Istraživanje je bilo deo projekta mapiranja hemopreventivnih svojstava različitih UV filtera.

Osim što je antioksidans, ružmarinska kiselina, prirodni polifenol antioksidans koji se nalazi u ruzmarinu, kao i žalfiji, pepermintu i mnogim drugim biljnim biljkama, ima antivirusna, antiinflamatorna, imunomodulatorna, antibiotska i antikancerogena svojstva.

U preglednom članku objavljenom 2022. godine u časopisu Nutrients, istraživačka grupa je istakla korisne efekte rozmarinske kiseline kao dodatka ishrani, kao što je poboljšanje čvrstoće kože i smanjenje bora.

„U drugom istraživanju otkrili smo potencijalne prednosti rozmarinske kiseline za hidrataciju površine kože, pojačavajući potrebu za dodatnim istraživanjima ove supstance u oblasti kozmetologije“, rekla je Bejbi.

U studiji objavljenoj u Cosmetics, SPF i kritična talasna dužina su izmereni da bi se ustanovila fotoprotektivna efikasnost korišćenjem Labsphere UV2000S ultraljubičastog analizatora propustljivosti.