Predsednik Turske pozvao na reformu Saveta bezbednosti UN

Predsednik Turske pozvao na reformu Saveta bezbednosti UN

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na reformu Saveta bezbednosti UN, nazvavši sistem „neodrživim“ gde pet zemalja ima daleko veći uticaj od bilo koga drugog, prenosi „Evropska istina“.

Erdogan je rekao da vidi hitnu potrebu za promenom pravila Saveta bezbednosti.

„Sadašnji sistem, po kojem je sudbina čovječanstva u rukama pet država (stalne članice SB sa pravom veta – prim. aut.), nije održiv. Neophodno je hitno reformisati SB UN, ali je neophodno da se pod hitno izvrši reforma Saveta bezbednosti UN. sa sveobuhvatnim i inkluzivnim razumevanjem“, rekao je turski predsednik na večeri sa stranim ambasadorima i diplomatama.

Erdogan je rekao i da veruje u mogućnost „pravednog mira“ između Rusije i Ukrajine, koji bi „dao obema stranama dostojanstven izlazak iz situacije i omogućio našem regionu da izađe iz vrtloga u kome se nalazi“.

Savet bezbednosti čini pet stalnih članica UN, uključujući Rusiju, Veliku Britaniju, Francusku, SAD i Kinu, koje imaju pravo veta, kao i 10 zemalja članica na principu rotacije.

Kako je saopšteno, od 1. aprila Rusija će predsedavati Savetom bezbednosti UN na principu rotacije mesec dana.

Predsednik Ukrajine je pozvao na reformu Saveta bezbednosti „kako teroristička država i svaka druga država koja želi da bude terorista ne može da uništi mir“.

Šef češkog MIP-a podržao je poziv Kijeva, šef diplomatije EU je primetio da početak ruskog predsedavanja „pristaje danu budale“, a litvanski ministar spoljnih poslova je prokomentarisao situaciju šalom o ruskom ratnom brodu.