Robotaksi ima za cilj da odvede San Francisko u budućnost

Robotaksi ima za cilj da odvede San Francisko u budućnost

Dve službe za prevoz putnika kreću se ka neistraženoj teritoriji dok traže regulatorno odobrenje da prevoze putnike danonoćno u jednom od najgušće naseljenih američkih gradova u vozilima u kojima niko neće sedeti na sedištu vozača.

Ako Cruise, podružnica General Motorsa, i Vaimo, spin-off iz Gugla, ostvare svoj cilj pre kraja godine, San Francisko bi postao prvi grad u SAD sa dva servisa potpuno bez vozača koji se takmiče protiv Ubera, Lifta i tradicionalnih taksija – od kojih svi zavise na ljude da kontrolišu automobile, piše AP.

Ali Cruise i Vaimo i dalje moraju da se kreću oko potencijalnih blokada na putevima, uključujući pritužbe da njihova vozila čine neočekivana zaustavljanja koja zakrče saobraćaj, a koja prete da ometaju druge putnike i ugroze javnu bezbednost.

Cruise je već naplaćivao ljude za vožnju bez vozača u manje zakrčenim delovima San Franciska tokom noćnih sati od prošlog juna. Vaimo je davao besplatne vožnje bez vozača u širem delu grada dok je čekao odobrenje da počne da naplaćuje putnike u robotskim vozilima na kojima je Gugl tajno počeo da radi pre 14 godina.

Napor da se širom San Franciska uvedu dvobojne usluge bez vozača se oblikuje kao samo prvi korak u daleko ambicioznijem širenju sa središtem u Kaliforniji – državi u kojoj je trenutno registrovano više od 35 miliona vozila kojima upravljaju ljudi.

Cruise je nedavno podneo zahtev za dozvolu da počne testiranje svojih robotskih vozila širom Kalifornije pri brzinama do 88 kilometara na sat – 40 kilometara na sat iznad maksimalne brzine robotaksi u San Francisku. Vaimo već testira svoje automobile bez vozača u Los Anđelesu — drugom po veličini gradu u SAD.

Kalifornijski pritisak dolazi na vrh Cruise-a koji je počeo da testira svoju robotaksiju u Ostinu, Teksas, kao i u Feniksu, gde od 2020. Vaimo-ova usluga prevoza bez vozača prevozi putnike na putevima u Arizoni koji su daleko manje zakrčeni i izazovniji od ulica San Francisko.

„Imamo još posla, ali se poboljšava prilično brzom brzinom“, rekao je izvršni direktor Cruisea Kajl Vogt za Asošijeted pres. „Kako bude fino podešen, vremenom će postati zaista elegantan, ali i bezbednost nastavlja da se poboljšava.

Sasvat Panigrahi, Vaimo-ov glavni direktor za proizvode, očekuje da će se prošlo iskustvo kompanije isplatiti dok transplantira ono što je naučila iz vođenja usluge prevoza bez vozača u Feniksu u gradove sa većim prometom kao što su San Francisko i Los Anđeles.

„Neizvesnost je sada sada daleko manja, pošto su imali potpuno autonomnu uslugu sa pravim vozačima“, rekao je Panigrahi.

I Cruise i Vaimo su nedavno objavili da su njihove flote bez vozača prešle više od milion milja bez veće nesreće. Ali njihova robotakis je takođe iskusila mučne probleme u San Francisku koji su izazvali glavobolje u saobraćaju i druge smetnje koje prete da ometaju ljude ili, što je još gore, blokiraju vozila hitne pomoći koja žure na požar ili druge hitne pozive u pomoć.

Zabrinutost zbog toga što robotaksi radi na načine koji izazivaju glavobolje ljudima izvan vozila izneta je u pismu upozorenja koje je u januaru poslala kalifornijska uprava za saobraćaj u okrugu San Francisko.

U pismu su citirana najmanje 92 prijavljena incidenta Cruise robotaksija koji su se iznenadno zaustavili na ulici do 31. decembra. Najmanje tri incidenta blokirala su prolaz za javni prevoz u periodu od devet do 18 minuta.