Kanadski Crveni krst prebacio 220 miliona dolara Ukrajini

Kanadski Crveni krst prebacio 220 miliona dolara Ukrajini

Kanadski Crveni krst je već prebacio više od 220 miliona dolara za podršku Ukrajini i nastaviće da pruža pomoć.

O tome je bilo reči na sastanku ministra zdravlja Ukrajine Viktora Ljaška sa predsednikom i generalnim direktorom Kanadskog Crvenog krsta Konradom Sauveom 4. aprila, saopštila je pres služba Ministarstva.

„Ukrajina je iskreno zahvalna narodu Kanade na snažnoj podršci koja se značajno povećala od početka rata u našoj zemlji. Cenimo pruženu pomoć, uključujući i u oblasti zdravstvene zaštite. Stalno uništavanje infrastrukture, mostova i puteva, kriza goriva prošlog leta, inflacija, ekonomski izazovi i mnogi drugi faktori primoravaju nas da sve više pažnje posvećujemo pitanju dostupnosti zdravstvene zaštite Ukrajincima, posebno onima koji žive u udaljenim krajevima. oblasti. Stoga su inicijative koje sprovode Kanadski Crveni krst i Ukrajinsko društvo Crvenog krsta od vitalnog značaja“, rekao je Ljaško.

On je izrazio nadu u nastavak i proširenje saradnje u ovoj oblasti.

Učesnici sastanka razgovarali su o značaju koncentrisanja napora na obezbeđivanje osnovnih potreba ukrajinskih pacijenata u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Tako je do kraja 2025. godine planirano povećanje broja patronažnih sestara i mobilnih timova.

Državni budžet Ukrajine dobio je od Kanade zajam od 2,4 milijarde CAD (1,8 milijardi USD) po povlašćenim uslovima.