Počinje odbrojavanje za veliko pomračenje Sunca u Severnoj Americi

Počinje odbrojavanje za veliko pomračenje Sunca u Severnoj Americi

Za godinu dana, u ponedeljak, 8. aprila 2024., Mesec će proći direktno između Zemlje i Sunca, stvarajući potpuno pomračenje Sunca poput onog koje je prešlo Sjedinjene Države od obale do obale 21. avgusta 2017. Kao što je to bilo i tog dana , mlad mesec će u potpunosti blokirati svetlo lice sunca, pretvarajući dan u noć na nekoliko minuta i otkrivajući veličanstvenu solarnu koronu, tanku spoljašnju atmosferu naše zvezde. Tamna senka našeg prirodnog satelita, široka oko 115 milja, preći će Meksiko, proći od Teksasa do Mejna, a zatim zamračiti kanadsko pomorstvo. Izvan ovog uskog puta, skoro svi u Severnoj Americi će imati priliku da prisustvuju delimičnom pomračenju Sunca.

Zanimljivo je da ćemo imati još jedno veliko pomračenje Sunca samo šest meseci ranije. Ali u subotu, 14. oktobra 2023., kada je Mesec u centru ispred Sunca, pokriti će samo 90% sjajnog solarnog diska. Preostalih 10% će se pojaviti kao plameni „vatreni prsten“ oko mesečeve crne siluete. Ovo prstenasto pomračenje Sunca biće vidljivo na putu širokom oko 125 milja od Oregona do Teksasa i dalje u Meksiko, Centralnu Ameriku i severnu Južnu Ameriku. Opet, većina Severnoamerikanaca izvan putanje će doživeti delimično pomračenje Sunca.

Od početka do kraja, pomračenje Sunca traje do oko 3 sata. Većinu tog vremena mesec polako prekriva sunce, a zatim ga otkriva; ovo su početna i završna delimična faza pomračenja. Pravo uzbuđenje dolazi u sredini, ali samo za one koji se nalaze na uskoj stazi mesečeve tamne senke, i to samo na nekoliko prolaznih minuta.

8. april 2024.: Mesečeva senka će proći preko više velikih gradova nego 2017. i omogućiti najmanje 30 miliona Amerikanaca priliku da vide solarnu koronu bez potrebe da putuju. Ali postoji kvaka: početkom aprila veliki deo zemlje je još uvek u zimi. Vedro nebo je najverovatnije širom Meksika i Teksas Hill Countri-a, a ova mesta su takođe mesta gde totalitet – kratka potpuna faza pomračenja – traje najduže, skoro 4½ minuta. Mnogi zaljubljenici u pomračenje već su planirali da posete Meksiko ili Teksas sledećeg aprila.

14. oktobar 2023: Vremenski izgledi za prstenasto pomračenje izgledaju najperspektivnije u delovima Jute, Novog Meksika i Teksasa, gde „vatreni prsten“ traje oko 5 minuta.

Tokom delimičnih i prstenastih pomračenja Sunca, sunce ostaje opasno sjajno u svakom trenutku i nikada se ne sme gledati direktno u njega osim kroz „naočare za pomračenje“ posebne namene ili ručne posmatrače koji ispunjavaju zahteve međunarodnog standarda ISO 12312-2. Dobijte savete o tome gde da nabavite sigurne solarne filtere i o metodama indirektnog gledanja. Tokom totaliteta možete bezbedno da gledate pomračeno sunce bez zaštite za oči.

„Ako možete da se nađete na putanji Mesečeve senke za potpuno pomračenje Sunca, to je definitivno vredno truda“, kaže Rik Fajenberg, menadžer projekta Američkog astronomskog društva (AAS) Radne grupe za pomračenje Sunca i viši urednik časopisa Ski & Telescope . „Delimično pomračenje Sunca od 99% ne donosi vam 99% doživljaja potpunog pomračenja Sunca — poslednjih 1% je bukvalno razlika između noći i dana. poslednji minut pre totaliteta, dnevna svetlost bledi do 1000 puta. A solarna korona koja okružuje mesečevu baršunasto crnu siluetu je jedan od najveličanstvenijih prizora u celoj prirodi.“

Tokom potpunog pomračenja Sunca iskusićete mnoge druge fenomene vredne pažnje, uključujući pad temperature vazduha, promene u brzini i smeru vetra, svetle planete i zvezde koje sijaju u dubokom sumraku, rubin-crvena sunčeva ispupčenja (erupcije vrelog gasa koji vire izvan ud, ili ivica, sunčevog skrivenog diska), pastelne boje izlaska/zalaska sunca oko horizonta, i biljke i životinje koje se ponašaju kao da je sunce zašlo. Još jedno potpuno pomračenje Sunca neće preći SAD do 12. avgusta 2045. godine, tako da je događaj u aprilu 2024. najbolja šansa da uhvatite totalitet za jednu generaciju.

Radna grupa AAS za solarno pomračenje, u partnerstvu sa timom za podršku NASA-inoj misiji PUNCH (Polarimetar za objedinjavanje korone i heliosfere), održava hibridnu (lično + virtuelno) radionicu planiranja od petka do subote, 9-10. juna 2023. Muzej prirodne istorije i nauke Novog Meksika, 1801 Mountain Rd. SZ, Albukerki, NM 87104, za petama letnjeg sastanka AAS-a u istom gradu.

Ova radionica je za sve koji su uključeni (ili žele da se uključe) u pripremu svoje zajednice za predstojeća pomračenja Sunca u Severnoj Americi, bilo na ili van putanje pomračenja. Među učesnicima će biti amateri i profesionalni astronomi; formalni i neformalni edukatori; lokalni, državni i državni službenici; predstavnici turizma i ugostiteljstva; profesionalci u oblasti zdravlja, bezbednosti, transporta i upravljanja vanrednim situacijama; čuvari lokalnih, državnih i nacionalnih parkova; i umetnici, filmski stvaraoci, naučni pisci i planeri događaja.

Veze do osnovnih eclipse resursa za širok spektar zainteresovanih strana mogu se naći na veb stranicama radne grupe na eclipse.aas.org i eclipse2024resources.com.

Dobijamo pomračenja Sunca jer se neverovatnom kosmičkom koincidencijom Sunce i Mesec pojavljuju gotovo iste veličine na našem nebu. Sunčev prečnik je zaista oko 400 puta veći od mesečevog, ali je i sunce oko 400 puta dalje. Pošto su Zemljina orbita oko Sunca i mesečeva orbita oko Zemlje elipse, a ne krugovi, prividne veličine Sunca i Meseca malo variraju tokom godine (sunce) i tokom svakog meseca (mesec).

Naša planeta je najbliža suncu (perihel) početkom januara i najudaljenija (afel) početkom jula, a sunce se u januaru čini oko 3% šire nego u julu – što nije da biste primetili. Kada je Mesec najbliži Zemlji (perigej), njegov prividni prečnik može biti i do 14% veći nego kada je najudaljeniji (apogej); opet, ovaj efekat nije previše primetan. Kada je Mesec bliže od proseka, a Sunce dalje od proseka, kao što će biti slučaj 8. aprila 2024, Mesec može lako da pokrije ceo solarni disk i otkrije eteričnu koronu. Ali kada je suprotno, kao što će se dogoditi 14. oktobra 2023, mesec je suviše mali da bi u potpunosti pokrio lice Sunca, tako da usred pomračenja sjajan prsten (prsten) sunčeve svetlosti okružuje lunarnu siluetu.

Možda se pitate zašto nemamo pomračenje Sunca pri svakom mladom mesecu. To je zato što je mesečeva orbita oko Zemlje nagnuta za oko 5° u odnosu na Zemljinu orbitu oko Sunca (što je, iz naše perspektive, godišnja putanja Sunca kroz zodijačka sazvežđa). Na mladom mesecu, naš prirodni satelit obično prolazi iznad ili ispod sunca. Ali dva puta svake godine, trenutno u aprilu i oktobru, mlad mesec zaista prolazi ispred sunca, tako da dobijamo pomračenja Sunca — uključujući i jedno u Australiji i Indoneziji 20. aprila ove godine. Da li je pomračenje Sunca delimično, prstenasto ili potpuno zavisi od toga koliko su tačno Sunce, Mesec i Zemlja poravnati i od udaljenosti Meseca i Sunca od Zemlje.