Korišćenje zelene energije za elektrohemijsku zaštitu od korozije

Korišćenje zelene energije za elektrohemijsku zaštitu od korozije

Korozija metala ozbiljno utiče na vek trajanja brodskih čeličnih konstrukcija. Tradicionalna katodna zaštita zahteva veliku potrošnju energije i metalnih resursa. Stoga je imperativ razviti zelene i isplative izvore energije za zaštitu od korozije.

Nedavno se istraživački tim na čelu sa prof. Vang Ksiutongom sa Instituta za okeanologiju Kineske akademije nauka (IOCAS) fokusirao na triboelektrične nanogeneratore (TENG) kao novi sistem za konverziju energije i dizajnirao melaminsku penu (MF) /MKSene/Ecoflek @TiO 2 -TENG (FME@TiO 2 -TENG) za zelenu elektrohemijsku zaštitu od korozije.

Studija je objavljena u Nano Energy 13. marta.

Istraživači su istraživali efekte MKSene i TiO 2 nanocevi na mehanizam prenosa naelektrisanja sloja trenja. Otkrili su da provodna svojstva i jaka elektronegativnost MKSene igraju pozitivnu ulogu u prenosu naelektrisanja Ecoflek-a. Istovremeno, TiO 2 nanocevi mogu uhvatiti naboj slike. Kombinovano dejstvo gornje dve tačke poboljšalo je električne izlazne performanse TENG-a, što je pogodno za formiranje boljeg efekta katodne zaštite.

Pored toga, istraživači su procenili efekat katodne zaštite FME@TiO 2 -TENG uz pomoć sistema mikroelektrolitičkih ćelija.

TENGs tehnologija ima prednosti široke dostupnosti materijala, male težine, niske cene i visoke efikasnosti niskofrekventne konverzije energije. „U morskom okruženju postoji obilje mehaničke energije, kao što je energija vetra, energija talasa, energija plime i oseke, itd., što pruža pogodan izvor energije za zaštitu od korozije korišćenjem TENG-a“, rekao je Nan Iubo, prvi autor studije.

„Ova studija demonstrira potencijal TENG-a kao zelenog izvora energije za elektrohemijsku katodnu zaštitu, koji bi pružio garanciju sigurnosti za strukture i opremu u morskom okruženju“, rekao je prof. Vang.