Bajden kaže da tehnološke kompanije moraju osigurati da su proizvodi AI bezbedni

Bajden kaže da tehnološke kompanije moraju osigurati da su proizvodi AI bezbedni

Predsednik Džo Bajden sastao se u utorak sa svojim savetom za nauku i tehnologiju o rizicima i mogućnostima koje brz napredak u razvoju veštačke inteligencije predstavlja za pojedinačne korisnike i nacionalnu bezbednost.

Bajden je rekao da „tehnološke kompanije imaju odgovornost da se uvere da su njihovi proizvodi bezbedni pre nego što ih objave u javnosti“.

„AI može pomoći u suočavanju sa nekim veoma teškim izazovima poput bolesti i klimatskih promena, ali takođe mora da se pozabavi potencijalnim rizicima za naše društvo, našu ekonomiju, našu nacionalnu bezbednost“, rekao je Bajden grupi.

Bela kuća je saopštila da će predsednik Demokratske stranke iskoristiti sastanak sa veštačkom inteligencijom da „razgovara o važnosti zaštite prava i bezbednosti kako bi se obezbedile odgovorne inovacije i odgovarajuće mere zaštite“ i da ponovi svoj poziv Kongresu da usvoji zakon za zaštitu dece i ograniči prikupljanje podataka od strane tehnoloških kompanija. .

Veštačka inteligencija je izbila u prvi plan u nacionalnim i globalnim razgovorima nakon objavljivanja popularnog ChatGPT AI chat bota, koji je pomogao da se pokrene trka među tehnološkim gigantima za otkrivanje sličnih alata, istovremeno podižući etičku i društvenu zabrinutost oko novih alata koji mogu da generišu ubedljivu prozu ili slike koje izgledaju kao da su delo ljudi.

Italija je prošle nedelje privremeno blokirala ChatGPT zbog zabrinutosti za privatnost podataka, a zakonodavci Evropske unije pregovaraju o novim regulatorima da ograniče visokorizične proizvode veštačke inteligencije.

SAD su do sada imale drugačiji pristup. Bajdenova administracija je prošle godine predstavila niz dalekosežnih ciljeva usmerenih na sprečavanje štete uzrokovane porastom AI sistema, uključujući smernice o tome kako zaštititi lične podatke ljudi i ograničiti nadzor.

Nacrt za Povelju o pravima veštačke inteligencije nije naveo konkretne mere sprovođenja, već je umesto toga bio zamišljen kao poziv Bele kuće na akciju za vladu SAD da zaštiti digitalna i građanska prava u svetu zasnovanom na veštačkoj inteligenciji.

Bajdenov savet, poznat kao PCAST, sastoji se od stručnjaka iz nauke, inženjeringa, tehnologije i medicine, a njime kopredsedava Arati Prabhakar, direktor Kancelarije za nauku i tehnologiju Bele kuće.

Upitan da li je veštačka inteligencija opasna, Bajden je u utorak rekao: „Ostaje da se vidi.