Porozni materijal za selektivno hvatanje ugljen-dioksida i toksičnih gasova

Porozni materijal za selektivno hvatanje ugljen-dioksida i toksičnih gasova

Istraživački tim u POSTECH-u uspešno je sintetizovao novi hibridni materijal koji efikasno hvata ugljen-dioksid i druge toksične gasove kroz svoju poroznu organsko-neorgansku strukturu.

Organsko-neorgansko hibridno jedinjenje sa retkim stubovima (SPOIC) razvijeno je u saradnji sa profesorima POSTECH-a Jisoon Ihm (Odeljenje za fiziku), Kilvon Cho, Seok Hvan Park (Departman za hemijsko inženjerstvo). SPOIC ima bezbroj sitnih pora koje pružaju široku površinu; organske i neorganske komponente koje nisu toksične za ljude; i siguran, jednostavan i ekološki proizvodni proces.

Ovaj materijal je dizajniran da maksimizira međuslojni prostor u slojevitoj strukturi aluminijum hidroksida umetanjem organskih molekula sa širokim intervalom između slojeva, stvarajući oblik koji maksimizira međuslojni prostor. Kao rezultat toga, molekuli umetnuti u ovaj prostor postaju stabilno adsorbovani ili zarobljeni vezivanjem za unutrašnje površine slojeva.

Ovaj materijal je veoma efikasan u adsorbovanju, skladištenju ili uklanjanju različitih štetnih supstanci, uključujući gasove staklene bašte kao što su ugljen-dioksid i metan, zagađivače poput azotnih oksida koji izazivaju čestice, te teške metale i radioaktivne materijale. Takođe može poslužiti kao svestran materijal platforme za pričvršćivanje funkcionalnih grupa za specifične aplikacije.

Nakon što je razvio njihovu najnoviju kreaciju, glavni istraživač Jisoon Ihm se prijavio na KSPRIZE Carbon Removal, međunarodno takmičenje koje ima za cilj hvatanje i uklanjanje ugljen-dioksida. Tim profesora Ihma je dobio sertifikat kvalifikacije da učestvuje i prikazuje svoju inovaciju. Novi materijal je takođe predstavljen na raznim mejnstrim medijima u Koreji.

Ovaj materijal je već dobio patente u Koreji, Japanu i Sjedinjenim Državama.

Profesor Ihm je primetio: „Očekujemo da će se ovaj materijal naširoko koristiti za hvatanje ugljen-dioksida i raznih štetnih supstanci.“