Irak pristaje na 30% udela u projektu TotalEnergies vrednog 27 milijardi dolara

Irak pristaje na 30% udela u projektu TotalEnergies vrednog 27 milijardi dolara

Irak je u utorak saopštio da je pristao na manji udeo od 30% u dugo odlaganom projektu TotalEnergies vredan 27 milijardi dolara, oživljavajući sporazum za koji se Bagdad nada da bi mogao da vrati strane investicije u zemlju koji žudi za stabilnošću, preneo je Rojters.

Ugovor je potpisan 2021. za TotalEnergies da izgradi četiri projekta za naftu, gas i obnovljive izvore energije sa početnim ulaganjem od 10 milijardi dolara u južnom Iraku tokom 25 godina.

Ali doživeo je nekoliko neuspeha usred sporova između iračkih političara oko uslova.

Iračka vlada je u kasnom saopštenju u utorak saopštila da je odobrila izmenjeni udeo od 30 odsto „zbog važnosti rešavanja ovog pitanja i nastavka potpisivanja povezanih sporazuma“.

Ranije u utorak, tri izvora rekla su Rojtersu da je Irak pristao da smanji svoj udeo na 30% sa 40% u projektu, što je bila ključna tačka zapreka jer TotalEnergies želi većinski udeo.

Iračka državna kompanija Basrah Oil (BOC) biće partner u projektu, umesto sada ukinute iračke Nacionalne naftne kompanije (INOC), dodaje se u saopštenju vlade.

Potencijal za umešanost INOC-a bio je još jedan kamen spoticanja za dogovor.

Irak, drugi najveći proizvođač OPEK-a, godinama je opterećen ratom, korupcijom i sektaškim tenzijama koje su kočile njegov potencijal.

Dogovor o smanjenju udela na 30% postignut je nakon sastanaka u Bagdadu tokom proteklih nekoliko dana, rekao je izvor iz industrije.

TotalEnergies nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

„Dogovor bi trebalo da bude aktiviran u roku od nekoliko dana“, rekao je visoki zvaničnik iračkog ministarstva nafte.

Projekat uključuje izgradnju mreže za prikupljanje prirodnog gasa za snabdevanje lokalnih elektrana kroz proširenje polja Ratavi, izgradnju velikog postrojenja za prečišćavanje morske vode kako bi se povećala proizvodnja iz drugih polja korišćenjem ubrizgavanja vode i velike solarne elektrane u Basri region.

TotalEnergies bi bio odgovoran za prvu fazu projekta morske vode koji košta 3 milijarde dolara, navodi se u saopštenju.

KatarEnergi će takođe učestvovati u konzorcijumu i imaće udeo u projektu, rekli su izvori sa direktnim saznanjima o tome.

Izvori su rekli Rojtersu u januaru da KatarEnergi razmatra udeo u projektu.

KatarEnergi nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Veliko ulaganje jedne zalivske države u projekat takođe bi označilo važnu pobedu za iračkog premijera Mohameda al-Sudanija, koji je preuzeo dužnost prošlog oktobra nakon više od godinu dana političkih previranja, i smatraće se korakom ka suprotstavljanju iranskom uticaju.

Oživljavanje projekta ključno je za napore Bagdada da preokrene izlazak naftnih kompanija iz zemlje.

Ekkon Mobil, Shell i BP su smanjili svoje poslovanje u Iraku poslednjih godina, doprinoseći stagnaciji proizvodnje nafte.

Kapacitet proizvodnje nafte u Iraku je poslednjih godina ostao na oko 5 miliona barela dnevno. Ipak, u jednom trenutku postojale su nade da će se takmičiti sa vrhunskim proizvođačem Saudijskom Arabijom sa proizvodnjom od 12 miliona barela dnevno, više od desetine globalne potražnje.