Severna Koreja kritikuje SAD zbog zaštite pljačkaša ambasade

Severna Koreja kritikuje SAD zbog zaštite pljačkaša ambasade

Severna Koreja je kritikovala SAD zbog odbijanja da izruči čoveka koji je optužen za inscenaciju provale u ambasadu Severne Koreje u Španiji 2019. godine, rekavši da Vašington štiti terorizam, izvestili su državni mediji KCNA u utorak, piše Rojters.

Ambasada Severne Koreje u Madridu izdala je saopštenje povodom četvrte godišnjice racije, tokom koje je grupa muškaraca satima zarobila osoblje pre nego što je otišla sa kompjuterima i drugim uređajima.

Pjongjang je osudio incident kao „tešku povredu suvereniteta i teroristički napad“, ali je optužio SAD da nisu detaljno istražili grupu i odbili da izruče njenog vođu Kristofera Ana, nazvavši to kršenjem međunarodnog prava.

An, bivši američki marinac koji je radio kao aktivista za ljudska prava, uhapšen je u Los Anđelesu u aprilu 2019, ali je pušten uz kauciju od 1,3 miliona dolara tri meseca kasnije.

„An mora biti strogo kažnjen jer je naneo tešku psihičku, fizičku i materijalnu štetu članovima diplomatskog osoblja i njihovim porodicama“, navodi se u saopštenju ambasade koje prenosi KCNA.

„Ali SAD otvoreno štite i ohrabruju terorističke akte protiv naših građana u inostranstvu na osnovu neosnovanih tvrdnji“, dodaje se.

Ambasada je ponašanje Vašingtona nazvala „dnevnom pljačkom“ i „gangsterom“, zahtevajući od njega formalno izvinjenje i kompenzaciju i hapšenje i izručenje napadača.

Španske vlasti identifikovale su uljeze kao članove grupe pod nazivom Civilna odbrana Čeolime ili Slobodni Džoson, koja traži svrgavanje severnokorejskog lidera Kim Džong Una, i tražile Ahnovo izručenje.

Grupa je priznala da stoji iza provale.

Američki sudski dokumenti pokazali su da su pljačkaši uzeli kompjutere, hard diskove i mobilni telefon iz ambasade i predali ih FBI-u nakon što su pobegli u SAD. FBI je dao predmete španskim vlastima koje su ih na kraju vratile ambasadi.