SZO: Neplodnost pogađa 1 od 6 osoba na globalnom nivou

SZO: Neplodnost pogađa 1 od 6 osoba na globalnom nivou

Otprilike jedna od šest odraslih osoba u svetu je bar jednom u životu doživela neplodnost, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u izveštaju od ponedeljka, pozivajući zemlje da aktivno prikupljaju doslednije podatke o toj bolesti, piše Rojters.

Izveštaj je analizirao postojeće studije sprovedene od 1990. do 2021. godine i pokazao da je oko 17,5% odraslih širom sveta pogođeno nemogućnošću da imaju dete. Zvaničnici SZO rekli su da izveštaj uzima u obzir nekoliko istraživačkih pristupa.

„Veliki procenat pogođenih ljudi pokazuje potrebu da se proširi pristup nezi o plodnosti i da se osigura da ovo pitanje više ne bude po strani u zdravstvenim istraživanjima i politici“, rekao je šef zdravstvene agencije UN-a Tedros Adhanom Ghebreiesus.

SZO definiše neplodnost kao bolest muškog ili ženskog reproduktivnog sistema koja se definiše nemogućnošću postizanja trudnoće nakon 12 ili više meseci redovnog nezaštićenog seksualnog odnosa.

Nije bilo dokaza o povećanju stope neplodnosti između 1990. i 2021. godine, rekao je novinarima šef jedinice za kontracepciju i negu plodnosti Džejms Kiari.

„Na osnovu podataka koje imamo, ne možemo reći da je neplodnost u porastu ili konstantna… porota se još uvek ne bavi tim pitanjem“, rekao je on, navodeći da su podaci do sada pomešani i nedosledni.

Izveštaj naglašava potrebu da zemlje prikupljaju i dele konzistentne podatke o neplodnosti, razdvojene po godinama i uzroku, kao i informacije o onima kojima je potrebna nega o neplodnosti.

Prema izveštaju, oko 17,8% odraslih u zemljama sa visokim dohotkom iskusilo je neplodnost najmanje jednom, a oko 16,5% odraslih u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.