Belize ponovo potvrđuje veze sa Tajpejem

Belize ponovo potvrđuje veze sa Tajpejem

Premijer Belizea dao je tajvanskoj predsednici Cai Ing-ven dobrodošao diplomatski podsticaj tokom njene posete u ponedeljak, naglašavajući podršku njegove nacije Tajvanu nakon što je rivalska Kina prošlog meseca dobila novog regionalnog saveznika, izveštava Rojters.

Caieva poseta dolazi nedelju dana nakon što je Honduras prekinuo diplomatske odnose sa Tajpejem u korist Pekinga usred pojačanih tenzija između SAD i Kine. Kina tvrdi da je Tajvan pod demokratskom vlašću sopstvena teritorija bez prava na međudržavne veze, što Tajpej oštro odbacuje.

„Beliz vas pozdravlja u naš dom raširenih ruku“, rekao je premijer Džon Briseno Caiju tokom zajedničke sednice Narodne skupštine u Belmopanu, glavnom gradu male centralnoameričke zemlje od oko 400.000 ljudi.

Briseno je označio neke od blagodati Tajpeja, zahvalivši mu se na stipendijama, poljoprivrednim programima i grantu od 16,5 miliona dolara za izgradnju bolnice u ostrvskom gradu i popularnom turističkom centru San Pedra.

Dok je Cai slušala, Briseno je pozdravio deklaraciju koju su poslanici usvojili prošlog meseca i kojom se potvrđuju formalno priznanje Belizea Tajvana kao suverene i nezavisne zemlje.

U svom obraćanju, Cai je govorila o „ekspanzionističkim pretnjama autoritarnih režima“, dodajući da se „narod Tajvana suočava sa stalnim pretnjama od suseda sa druge strane Tajvanskog moreuza“, misleći na Kinu.

Cai je u nedelju završila trodnevnu posetu susednoj Gvatemali, najvećoj ekonomiji Centralne Amerike, a pre toga je napravila kontroverznu stanicu u Njujorku, naljutivši Kinu, koja je više puta upozoravala američke zvaničnike da se ne sastaju sa njom.

Gvatemala i Belize su dve od samo 13 zemalja sa kojima Tajvan ima diplomatske odnose. Honduras je bio poslednja u nizu centralnoameričkih zemalja koje su prešle na vernost Pekingu poslednjih godina, uključujući Nikaragvu, Panamu i Salvador.

Tajvanski lider trebalo bi da se sastane sa predsednikom Predstavničkog doma SAD Kevinom Makartijem tokom druge posete SAD u Kaliforniji u sredu.