Kolumbija evakuiše porodice koje žive u blizini aktivnog vulkana

Kolumbija evakuiše porodice koje žive u blizini aktivnog vulkana

Kolumbijski zvaničnici počeli su u ponedeljak da evakuišu 40 porodica iz njihovih domova nakon što je vulkan u centru zemlje pokazao visok nivo seizmičke aktivnosti koja bi mogla da signalizira erupciju u narednim danima ili nedeljama, piše AP.

Zvaničnici su takođe zatvorili popularni nacionalni park koji okružuje vulkan Nevado del Ruiz i rekli da će škole koje se nalaze u radijusu od 10 kilometara od kratera vulkana održavati nastavu onlajn samo kada se deca vrate kući sa uskršnjih praznika sledeće nedelje.

„Ovo su preventivne mere“, rekao je guverner Luis Karlos Velaskez iz kolumbijske provincije Kaldas, koja se nalazi zapadno od vulkana visokog 5.300 metara. Velaskez je govorio iz sela Viljamarija, koje je blizu kratera vulkana i bilo je prvo naselje koje je evakuisano.

Desetine gradova se nalaze duž reka koje izviru blizu vrha Nevado del Ruiz. Poslednja velika erupcija vulkana dogodila se 1985. godine. Ona je izazvala klizišta koja su zatrpala grad Armero i ubila oko 25.000 ljudi.

Prošle nedelje Kolumbijska nacionalna agencija za upravljanje rizikom izdala je narandžasto upozorenje za vulkan nakon što je primetila veću količinu seizmičke aktivnosti u blizini njegovog kratera od uobičajene. Upozorenje ukazuje da je erupcija „verovatna“, ali ne i „neposredna“. Vulkan je u nedelju takođe izbacio stub pepela visok 900 metara.