Opozicioni izaslanik Venecuele poziva Bajdena da ublaži naftne sankcije

Opozicioni izaslanik Venecuele poziva Bajdena da ublaži naftne sankcije

Novi predstavnik venecuelanske opozicije u SAD poziva Bajdenovu administraciju da ublaži štetne naftne sankcije vladi Nikolasa Madura ili rizikuje da se zemlja kojom upravljaju socijalisti pretvori u još jednu Kubu sa Vašingtonom kao žrtvenim jarcem za sve veći autoritarizam i ekonomske poteškoće, piše AP.

Komentari Fernanda Blasija za Asošijeted pres predstavljaju oštar prekid opozicione „kampanje maksimalnog pritiska“ u protekle četiri godine kada se oslanjala na to da će SAD izbaciti Madura sa vlasti.

Neuspeh tog tvrdolinijaškog pristupa doveo je opoziciju do toga da u januaru izbaci opsednutog bivšeg poslanika Huana Gvaida sa njegove uloge „privremenog predsednika“, titule na koju je tvrdio da je predsednik Narodne skupštine izabran 2015. – koja se smatra poslednjim demokratskim glasanjem Venecuele. Opozicija je taj aranžman zamenila horizontalnijim stilom vođenja uglavnom prognanih političara.

„Ako nastavimo ovim putem, Venecueli je suđeno da bude još jedna Kuba“, rekao je Blasi u intervjuu u petak u Majamiju. „Postat će pitanje za političare na Floridi da pobede na izborima. … To bi bila krajnje tužna sudbina jedne zemlje.”

Blasi. 51, razgovarao je o budućnosti američkih sankcija na nedavnim sastancima sa uglavnom demokratskim članovima Kongresa, uključujući poslanika Gregorija Meksa, člana Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma.

Iako je u januaru imenovan za izaslanika Narodne skupštine u SAD, on je upozorio da ne govori u ime opozicione platforme Jedinstva u celini. On je priznao da se mnogi njegovi saveznici u opozicionoj koaliciji bune na ideji da nagradi Madura bez prethodnog obavezivanja da izjednači uslove pred predsedničke izbore sledeće godine.

Bajdenova administracija je signalizirala da je spremna da obezbedi ublažavanje sankcija u zamenu za konkretne korake Madura, kao što je obećanje da neće zabraniti bilo kog kandidata koji se pojavi na opozicionim predizborima kasnije ove godine. Ali osim što je izdao licencu za Chevron kako bi mogao da nastavi ograničenu proizvodnju nafte u Venecueli na šestomesečnoj probnoj bazi, on je u velikoj meri ostavio na snazi niz kažnjavajućih sankcija nasleđenih od Trampove administracije, što je dovelo do prisilne promene režima u OPEK-u. naciju jedan od njenih glavnih spoljnopolitičkih prioriteta.

Blasi je rekao da se tempo ublažavanja sankcija odvija presporo. Pregovori u Meksiku, gde je vlada i opozicija trebalo da izdvoje uslove za izbore sledeće godine, nisu vođeni mesecima iako su neformalni razgovori nastavljeni u Karakasu. On je rekao da bi svako ublažavanje sankcija obezbedilo preko potrebno olakšanje redovnim Venecuelanima koji su pogođeni visokom inflacijom i nestašicama. Ako Maduro ne ispoštuje svoje obaveze, ustupci se mogu brzo poništiti, rekao je on.

„Vreme ističe“, rekao je Blasi. „Moramo sada da počnemo sa koherentnim planom u kome dajemo nešto, a vlada uzvraća… da pokušamo da stvorimo najbolji mogući scenario za 2024.

Bajdenova administracija je rekla da je, sa licencom za Chevron, pokazala da je spremna da pruži ciljano, vremenski ograničeno ublažavanje sankcija.

Odgovarajući na upit AP-a, Stejt department je u mejlu naveo da je „politika Sjedinjenih Država da kalibrišu sankcije na osnovu humanitarnih potreba i pozitivnih demokratskih rezultata i uvek u bliskoj saradnji sa Platformom jedinstva“.

Za razliku od mnogih prognanih aktivista u opoziciji, koji su pobegli od mogućeg hapšenja u Venecueli nakon antivladinih protesta, Blasi je napustio svoju domovinu pre nego što je Maduro preuzeo vlast 2013. godine, izbegavši, kako je rekao, pokušaj bezbednosnih snaga da iznude njegovu kompaniju za medicinske usluge. Nastanio se u Majamiju, gde je izgradio kompaniju za finansiranje nekretnina.

Svoju novootkrivenu istaknutost duguje svojoj pripadnosti partiji Nova era, političkom pokretu usredsređenom oko njegovog rodnog grada Marakaiba, naftnog centra u zapadnoj Venecueli kojim upravlja Manuel Rosales, koji je poslednjih dana takođe stao na stranu Madura u pozivu na okončanje sankcije. Nova era je najmanja od četiri političke partije koje dominiraju anti-Madurovom koalicijom. Kada je Gvaido u SAD priznat kao legitimni lider Venecuele, Blasi je bio akreditovan kao ekonomski savetnik Venecuele u američkoj ambasadi.

Odražavajući novi prizemljeni pristup opozicije, Blasi je rekao da neće tražiti titulu ambasadora Venecuele u Vašingtonu kao što je to bio slučaj protekle četiri godine. Budžet za diplomatska predstavništva koji su prošlog meseca odobrili opozicioni poslanici izabrani u Narodnu skupštinu 2015. iznosio je 646.800 dolara — u poređenju sa prosečnih 5,8 miliona dolara u poslednje tri godine.

Ipak, da bi legalno delovali u SAD, Blasi i mali tim traže diplomatsko pokriće. Takođe će im trebati neka vrsta zvaničnog priznanja da bi pristupili 144 miliona dolara koje je Venecuelanska centralna banka parkirala kod Federalnih rezervi SAD i na koje se opozicija oslanja da finansira takozvani Fond slobode kako bi ubrzala političku tranziciju.

Kao deo svog rada u SAD, Blasi želi da poboljša odnose sa demokratama i da obezbedi kontinuiranu dvostranačku podršku opoziciji. On je rekao da je jedinstveno prihvatanje borbe Venecuelanaca za slobodu od strane Trampove administracije navelo mnoge u opoziciji da se okupe iza tvrdolinijaških republikanskih političara na Floridi i odbace stavove demokrata.

„Ne želim da radim ono što se desilo u prošlosti i da saosećam sa jednom političkom strankom da bojkotuje napore druge“, kaže on.