Nemački javni sektor pauzirao štrajkove zbog spora o platama

Nemački javni sektor pauzirao štrajkove zbog spora o platama

Poslodavci u nemačkom javnom sektoru pokrenuli su arbitražni postupak nakon neuspešnih razgovora sa sindikatima oko plata, čime su praktično obustavljeni štrajkovi koji su pogodili transportni sektor do posle užurbanog perioda uskršnjih praznika, prenosi Rojters.

Treća runda pregovora sa sindikatima Verdi i dbb usledila je nakon štrajka u ponedeljak koji je doveo do skorog zaustavljanja železnice i aerodroma u najvećoj evropskoj ekonomiji. Prema Verdiju, to je bio najveći odlazak u zemlju u više od tri decenije.

Pregovori, u kojima sindikati traže povećanje plata od 10,5 odsto za oko 2,5 miliona radnika, završeni su u sredu kasno bez rezultata, saopštile su obe strane, što je navelo poslodavce u javnom sektoru da najave da će pokrenuti arbitražu.

„Uprkos jasnom kretanju, poslodavci nisu bili spremni da učine dovoljne ustupke zaposlenima u pogledu minimalnog iznosa“, rekao je šef Verdija Frank Verneke.

Poslodavci su se nadali da će dodatna neoporezovana jednokratna uplata od 3.000 evra (3.260 dolara) za kompenzaciju inflacije zasladiti njihovu postojeću ponudu povećanja plate od 8 odsto.

Potrošačke cijene su porasle za 9,6% u Njemačkoj 2022. godine, iako su pritisci na cijene oslabili posljednjih mjeseci nakon što zimska energetska kriza nije uspjela da se materijalizuje i kako se problemi u lancu snabdijevanja smanjuju.

„Prešli smo dug put ka prilagođavanju sindikatima“, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer, glavni vladin pregovarač. „Ali sindikati nisu bili spremni za dogovor. Moramo pokrenuti arbitražu.

Ovaj proces, na koji su sindikati obavezani, zaustavlja svaku štrajkačku akciju u narednim nedeljama, sve dok komisija predstavnika obe strane i nezavisnih posmatrača ne iznese svoj predlog rešenja, a očekuje se negde u drugoj polovini aprila.

Ovo štiti užurbani period uskršnjih putovanja sledeće nedelje od poremećaja, ali će doći do novih štrajkova ako se sindikati i poslodavci ne slože uz pomoć komisije.

„Trebalo bi da bude jasno da će poslodavci morati da kopaju duboko u džepove“, rekao je glavni analitičar VP banke Tomas Gicel.