Alkohol povećava rizik od samoubistva izazvanog oružjem među Amerikancima

Alkohol povećava rizik od samoubistva izazvanog oružjem među Amerikancima

Studija pod vodstvom CAMH-a koja je upravo objavljena u časopisu JAMA Netvork Open otkrila je da se vjerovatnoća upotrebe pištolja kao sredstva za samoubistvo među Amerikancima povećava što više alkohola piju.

Studija je proučavala sva samoubistva u nacionalnom sistemu nadzora u Sjedinjenim Državama tokom perioda od 17 godina za osobe od 18 i više godina koje su imale alkohol u svom sistemu u trenutku smrti. Utvrđeno je da što su više alkohola pili, veća je verovatnoća da će upotrebiti pištolj kao sredstvo za samoubistvo, naglašavajući potrebu za inicijativama za prevenciju samoubistava i planiranjem bezbednosti za ljude koji piju i imaju pristup oružju.

Smrt od vatrenog oružja je decenijama vodeći uzrok samoubistava u Sjedinjenim Državama i poslednjih godina se povećava na trenutno najviši nivo od 30 godina. Više od 50% svih samoubistava u Americi uključuje upotrebu vatrenog oružja. U Kanadi ta cifra iznosi 16%. Sve u svemu, stopa samoubistava u Sjedinjenim Državama je otprilike tri puta veća nego u Kanadi.

„Postoje značajne razlike između Kanade i Sjedinjenih Država u pogledu posedovanja oružja i pristupa oružju, ali ova studija ima važne implikacije za Kanadu“, kaže glavni autor dr Šenon Lange, nezavisni naučnik na Institutu za istraživanje politike mentalnog zdravlja at CAMH.

„Odgovorno posedovanje oružja je važno gde god da živite i to prevazilazi štetu koju potencijalno možete da nanesete drugima, posebno kada je u pitanju alkohol. Ljudi moraju da budu svesni štete koju mogu sebi naneti. U stvari, oružje se češće koristi kao sredstvo samopovređivanja, a ne u samoodbrani“.

Autori studije navode da je „ograničenje sredstava“ dugo bio kamen temeljac prevencije samoubistava, ali priznaju da političko okruženje u Sjedinjenim Državama čini ograničenje nošenja oružja malo verovatnim. Oni takođe razrađuju druge ciljane bezbednosne mere za sprečavanje samoubistava koje bi mogle pomoći u smanjenju broja samoubistava u vezi sa oružjem severno i južno od granice:

„Potrebno je više obrazovanja i svesti o povećanom riziku od samoubistva bilo kojom metodom kada je u pitanju alkohol, a posebno za ljude koji imaju pristup oružju“, dodaje dr Lange.