Istraživači povezuju rani životni stres sa proinflamatornim procesima tokom trudnoće

Istraživači povezuju rani životni stres sa proinflamatornim procesima tokom trudnoće

Žene koje su doživele veliki stres tokom detinjstva i adolescencije mogu imati povećan rizik od upale tokom trudnoće, navodi se u studiji istraživača sa Mreže za zdravlje dece u zajednici Junis Kenedi Šrajver Nacionalnog instituta za zdravlje dece i humanog razvoja.

Nalazi, objavljeni u martovskom izdanju časopisa Brain, Behavior, and Immuniti, pružaju više dokaza da stres u ranom životu može uticati na zdravlje žena putem puteva koji uključuju imunološke odgovore i upale.

Štaviše, visoki nivoi zapaljenja kod majke mogu imati zdravstvene posledice koje se protežu i na decu budućih majki.

„Deca koja doživljavaju stres imaju veći nivo faktora upale kada rađaju bebe“, rekla je Šeron Remi, profesor istraživanja i istaknuti naučnik Instituta za biomedicinska istraživanja Fralin pri VTC, koja takođe ima sastanak u Odeljenju za psihologiju Virginia Tech College of Science. „Povećana prenatalna upala kod majke može biti put koji vodi do uočenog međugeneracijskog prenošenja efekata mentalnog i fizičkog zdravlja na decu.

Upala je način na koji se telo štiti od povreda, infekcija ili drugih bolesti. Ali ako zapaljenje traje predugo ili postane hronično, može biti štetno.

Studija, sa odgovarajućim autorom Adrianom Mendez Leal sa UCLA, ispitala je molekularne markere upale zajedno sa procenama stresa u ranom životu.

„Trudnoća je jedinstven period koji karakterišu uticajne društvene, psihološke i biološke promene“, rekao je Mendes Leal. „Razumevanje kako stresna iskustva iz detinjstva koja preovlađuju u Sjedinjenim Državama i širom sveta utiču na biološke procese tokom trudnoće može nam pomoći da razmislimo o dodatnim načinima da podržimo zdrave ishode za roditelje i njihovu decu.“

89 žena u studiji bile su u približno trećem tromesečju trudnoće i bile su podskup Mreže za zdravlje dece u zajednici, dugoročnog istraživačkog projekta koji istražuje zdravstvene rizike novopečenih majki.

Približno polovina žena u konačnom uzorku identifikovana je kao Latinoamerikanka, četvrtina kao bele, a četvrtina kao crne, a učesnici su u proseku imali 28–29 godina.

Nivo stresa je određen standardizovanim alatom pod nazivom Upitnik za rizične porodice, koji prikuplja podatke o tome u kojoj meri su se učesnici osećali voljeno i zbrinuto, iskusili zlostavljanje ili zanemarivanje, ili da je član domaćinstva otišao u zatvor, borio se sa zloupotrebom supstanci ili iskustvom. teške mentalne bolesti.

Istraživači su posmatrali aktivnost proinflamatornih gena i faktora transkripcije koji omogućavaju jedinstvenu ekspresiju gena, otkrivajući da su majke koje su imale više nivoe stresa u ranom životu imale značajno povećane proinflamatorne faktore, ali smanjene faktore koji regulišu razvoj imunih ćelija i odgovore. na patogene.

Pored toga, istraživači su otkrili da stres u ranom životu nije povezan sa C-reaktivnim proteinom, supstancom koja se proizvodi u jetri i može ukazivati na zdravstveno stanje koje uzrokuje upalu.

Prema istraživačima, nalazi pružaju preliminarne dokaze o povezanosti između stresa u ranom životu i proinflamatornih procesa tokom trudnoće koji mogu poslužiti kao put za međugeneracijsko prenošenje efekata ranog životnog stresa na mentalno i fizičko zdravlje.