Stefančuk: Britanija da podrži Ukrajinu u pridruženju NATO-u

Stefančuk: Britanija da podrži Ukrajinu u pridruženju NATO-u

Govoreći pred članovima Donjeg doma i Doma lordova Parlamenta Velike Britanije, predsednik Vrhovne rade Ruslan Stefančuk pozvao je da podrži nastojanja Ukrajine za članstvo u NATO.

Stefančuk je naglasio da je Velika Britanija pokazala jedinstvenost svoje uloge u podršci Ukrajini.

„Velika Britanija je prva u Evropi obezbedila Ukrajini smrtonosno oružje. Velika Britanija nam je poslala tenkove, počela da obučava našu vojsku. I ovo je ogroman doprinos našem otporu neprijatelju“, rekao je predsednik Vrhovne rade.

Istovremeno je ukazao na potrebu da se „ide dalje“.

„Ukrajina treba da dobije avione i rakete srednjeg dometa. To je neophodno za pobedu na bojnom polju“, primetio je Stefančuk.

Istakao je i niz važnih stvari za Ukrajinu. Konkretno, radi se o podršci Formuli mira predsednika Vladimira Zelenskog, pravnim i političkim pritiscima na agresora (sankcije, međunarodna izolacija Ruske Federacije i stvaranje specijalnog tribunala za zločin agresije), restauraciji Ukrajina, kao i članstvo u NATO.

„Pozvao sam Veliku Britaniju da postane deo konsenzusa u vezi sa podrškom našoj aplikaciji i da sada počne da planira ulazak Ukrajine u NATO“, rekao je predsednik Vrhovne rade.

Kako je saopšteno, predsednik Vrhovne rade Ukrajine Ruslan Stefančuk boravi u zvaničnoj poseti Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske od 27. do 28. marta.